stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Voetbalgek! 1 Deel 1
2 Deel 2


Voetbalgek delen 1 en 2 bereikten ondergetekende te laat om nog te bespreken tijdens de voetbalgekte van het EK 2012, maar gelukkig voor de liefhebbers is voetbal er zowat het hele jaar door. Dat de waanzin enkele weken geleden vooral bij sommige noorderburen toesloeg, behoeft geen betoog, maar ook in m’n eigen omgeving hoorde ik enkele weken weinig anders dan gepraat, gefilosofeer en gediscussieer over de sport waarbij 22 man achter een balletje aanrent om die dan weer weg te trappen.

Uitgeverij Ballon bracht recent deze 2 albums uit in de hoop voetbal-minded België en Nederland tot het lezen van deze strips aan te zetten. Een groot toernooi kan daarbij voor een welgekomen promotie zorgen (ze brachten trouwens ook, met de Ronde van Frankrijk voor de deur, Wielergek! 1 en 2 uit voor die andere groep van vurige supporters), maar de inhoud blijft belangrijk! Gelukkig voor Ballon, maar evenzeer voor de lezer, zit het daarmee wel snor. De gags zijn over het algemeen redelijk tot goed. Door een gezin met een wel erg voetbalgekke vader, jonge en iets oudere zoon centraal te plaatsen, kan men een heleboel kanten uit. Door verschillende auteurs aan te spreken zorgt men er ook voor dat niet steeds uit het zelfde vaatje wordt getapt. Een goede keuze...
Ondanks het feit dat de originele albums reeds uit 1998 en 2004 stammen, blijft alles toch een behoorlijk hedendaags uitzicht hebben (afgezien van de technologische snufjes die erin voorkomen). Het succes van de eerste 2 nummers zal mee bepalen of ook de volgende 8 delen die reeds in het Frans verschenen ook hier zullen uitgebracht worden.

Wat de tekeningen betreft krijg je wat je verwacht van dergelijke strips: geen hoogstaand materiaal, wel functioneel en toch ook degelijk werk. Digitale inkleuring met schaduwen (die niet steeds even goed toegepast zijn) zorgt voor voldoende levendigheid en een moderne look.

Besluit: deze strips zullen een jonger publiek zeker aanspreken, maar velen zullen ze ook als ontspannend tussendoortje kunnen smaken. Wie een vrouw heeft die de voetbalhobby van manlief maar matig kan appreciëren, kan deze albums misschien cadeau doen met de mededeling “Het kan altijd nog slechter hé zoetje!”. Of dit gaat helpen laat ik in het midden...Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.