Recensie

De expeditie 1 De leeuw van Nubië


We geraken ze maar niet beu, ook al zijn het volgens sommige stripfiguren 'rare jongens'. Romeinen, sinds lang een verdwenen beschaving als je die Italianen niet als een goedkoop afkooksel van deze toch wel wrede voorlopers beschouwt. Alhoewel ik graag een uitzondering maak voor keizer Berlusconi.

Maar back on topic. De Expeditie is een strip die ergens hangt tussen Murena (Dufaux en Delaby) en 300 (Frank Miller).

Egypte, 739 jaar na de stichting van Rome. In onze tijdrekening zou dat dus 14 BC moeten zijn. Een man komt met een vaartuig uit het zuiden en rent als een gek naar een boerderij waar hij uitgehongerd eten steelt en de boeren te lijf gaat. Deze man wordt opgepakt en ondervraagd door de soldaat Tulius en tribuun Aurelius Clemens.
Blijkt dat deze woesteling Marcus Livius heet en tegen wil en dank een deserteur is geworden.
Met een flashback keren we terug naar tien jaar voor datum en komen we te weten wat er juist gebeurd is. Een op drift geraakt bootje meert aan in Thebe met als passagier een dode met tatoeages en sieraden overdekte man van een onbekende afkomst. Gaius Bracca en Marcus Livius aanschouwen deze rijkdom en Gaius stelt Marcus voor om deze onbekende stam op te zoeken. Dit kan hij echter niet in de hoedanigheid van een soldaat omdat het doel is om deze stam van al zijn rijkdommen te ontdoen.
Een beeldje, dat zich ook in de boot bevond, van een schone "godin" passioneert Marcus in die mate dat hij besluit om de tocht te wagen. Daarvoor dient hij een bende rabauwen op te trommelen die niet in verband kunnen gebracht worden met het Romeinse leger. Maar voor een fortuin doet zelf de grootste gek domme stoten.
De tocht naar het onbekende gebied gaat natuurlijk niet van een leien dakje.

http://static.skynetblogs.be/media/149064/3299772842.3.JPG

Actie-scene's zijn er genoeg in dit verhaal. Door de verzadigde kleuren en het licht/donker contrast doen die denken aan 300. De bloedvlek in de titel op de cover doet ook aan duidelijkheid niet onder.
En toch is de tekenaar een voor velen onder ons een nobele onbekende. Comic readers daarentegen zullen deze man maar al te goede kennen.
http://cdn.topshelfcomix.com/comix/352_lg.jpg
Marcelo Frusin (echte naam: Damian Couceiro), geboren in Argentinië in 1983, is namelijk tekenaar van de reeksen 'Hellblazer' en 'Loveless'. Van deze reeksen bestaat er tot op dit ogenblik nog geen vertaling. Deze meester in gezichtuitdrukkingen heeft alle taken van het tekenen op zich genomen, iets wat voor Amerikaanse normen net iets anders ligt. Daar werkt men met een penciler, inker, .... Enfin, te veel om op te noemen. Het zal dus wel enige aanpassing gevraagd hebben om dit allemaal op hem te nemen. Maar het resultaat mag er zijn. Een prachtig maar niet traditionele manier van tekenen en, zoals reeds gezegd, een meester is gefronste, verwonderde en pijnlijke grimassen in de gezichten van de personages.

http://www.graphivore.be/bgfiles/marazano-i417x405.jpeg
Marazano is al beter gekend. Enkele goed draaiende reeksen van zijn hand zijn bovendien vertaald in het Nederlands. Enkele voorbeelden zijn 'Het Chimpansee-syndroom' en 'Eco Warriors'. Een echte verhalenverteller die kan boeien tot het einde. De Expeditie is wel een herkenbaar verhaal in het genre, maar de vertelstijl zorgt er wel voor dat dit niet gaat vervelen. Wel verwacht is, de cliffhanger in gedachten houdend, dat het tweede deel wel een andere, minder voor de hand liggende weg zal inslaan.

Het hele verhaal zou dus afgewerkt worden in vier delen. Het beloofd geweld, spanning, spektakel en een overvloed aan prachtige landschappen.

http://bdzoom.com/wp-content/uploads/2012/02/9782205063462-page6-I400x523.jpg



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.