Recensie

De avonturen van Hergé 1 De avonturen van Hergé


De avonturen van Hergé is een biografische strip over het leven van striptekenaar Hergé. Het verhaal verscheen voor het eerst in 1999 en kreeg in 2012 een heruitgave. Deze uitgave bevat wel 10 extra pagina's onuitgegeven materiaal. Geen probleem vonden de auteurs, want ook Hergé was specialist in het updaten van zijn werken.

De extra pagina's omvatten pagina’s 11 tot 14 (de episode uit 1928 ), 36 tot 39 (de episode 1953) en 64 tot 65 (de episode 1983 over de onderhandelingen die Hergé met Spielberg had over een Kuifje-film). Ook de omslagtekening en de schutbladen werden vernieuwd.
En zoals tekenaar Stanislas het goed verwoord heeft: “De avonturen van Hergé zal nooit voltooid zijn. Wanneer er nieuwe, belangrijke feiten voorhanden zijn, zullen we er pagina’s aan toevoegen.” (deze gegevens werden geplukt van SSZ)

http://img2.shop.vlan.be/images_zoekers/7106226_0.jpghttp://www.akim.nl/afbeeldingen/78861-herge-avonturen-van-herge-de-avonturen-van.jpg

Het verhaal werd getekend door Stanislas Barthélémy (kortweg Stanislas) en het scenario was van Jean-Luc Fromental en José-Louis Bocquet. De tekenstijl is de klare lijn zoals Hergé die gebruikt. Stanislas ging zelf verder en baseerde zich op het voorbeeld van Hergé, namelijk Alain Saint-Ogan. Saint-Ogan is bekend als tekenaar van Zig et Puce, een reeks die later door Greg werd overgenomen en ook werd vertaald in het Nederlands als Kees en Klaas.

De avonturen van Hergé is een biografische strip over het leven van striptekenaar Hergé. Het verhaal bevat alle facetten van het leven van Hergé en die heeft men chronologisch per jaar opgedeeld. We starten het verhaal in 1914 waar de kleine Georges Remi niet te houden is en kattekwaad uitsteekt. De enige manier om hem te kalmeren was reeds toen papier en potloden.

http://www.sceneario.com/Planche_bd_16594_AVENTURES%20D'HERG%C3%89%20(LES).jpg

Door het hele verhaal door kom je allerlei cameo's tegen. Van het lied dat Castafiore in de strips van Kuifje zingt,De hypnotiseur en madame jasmina, Kwik en Flupke, Het ontvangstcomité aan het Noordstation te Brussel, enzovoort....
De minder goede kanten van Hergé worden in deze strip niet verborgen gehouden. Zijn collaboratie in de tweede wereldoorlog, zijn redding door verzetsman Raymond Leblanc en zijn buitenechtelijke relatie wordt onverbloemd uit de doeken gedaan.
Om kort te zijn: dit verhaal geeft een heel goede impressie over het leven van Hergé zonder de bedoeling van volledigheid te willen claimen. Ik citeer graag Fromental over dit onderwerp: "We wilden geen biografie maken. Dat was onmogelijk, want we hadden geen toegang tot nieuw materiaal. Wel hebben we ons van in het begin een simpele regel opgelegd: verhaallijnen of anekdotes konden enkel gebruikt worden wanneer het minstens in twee verschillende biografieën of naslagwerken aangekaart werd.”

Het verhaal eindigt met een tragische maar poëtische scene van het overlijden van Hergé in 1983 en het laatste plaatje is Kuifje die in de krant Le Soir met tranen in de ogen afscheid neemt van zijn geestelijke vader.

http://idata.over-blog.com/0/31/92/83/Dossier-08/0ivers/5tan--Bocquet-et-Fromental--Les-aventures-d-Herge-p16.JPG

De auteurs hebben in het album ook enkele persoonlijke knipoogjes in het verhaal verwerkt.
- De kleine Georges Remi maakt in het verhaal een tekening die aan Kuifje doet denken. De bewuste tekening is geïnspireerd op een tekening van Stanislas' toenmalig 10-jarig neefje.
- Fromental heeft een scène met zijn eigen moeder in het verhaal verwerkt. In de episode over 1960 wordt een zangeres teleurgesteld als ze te horen krijgt dat de haar beloofde rol van Bianca Castafiore om budgettaire redenen is geschrapt. De bewuste zangeres is Fromentals eigen moeder.
- Op de titelpagina staat een afbeelding van een inktpot: Stanislas' eigen inktpot, die voor de expositie in het Moof naar ginder verhuisde.
(wikipedia)

Het besluit is dus simpel: De avonturen van Hergé is een leuk, biografisch verhaal vol anekdotes zonder op welk moment dan ook zwaar op de maag te liggen. Het bijvoegsel met de figuren in het verhaal en hun betekenis voor Hergé is een handig surplusje voor de mensen die niet zo met de wereld van Georges Remi bekend zijn. Prachtige strip, prachtige uitgave, aanrader voor je stripkast.

In MOOF, het Museum of Original Figurines , kun je je vergapen aan de originele tekeningen van dit verhaal. Deze tentoonstelling loopt nog 20 oktober 2012

http://www.yatzer.com/assets/Article/1733/images/musee-herge-by_Christian_de_Portzamparc_yatzer_11.jpg



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.