Recensie

Requiem 1 Kim


Kim, een levenslustig meisje van vijftien, speelt tijdens een kerstvoorstelling de rol van een engel. Wanneer ze na de voorstelling met haar zus de zaal verlaat om hamburgers voor de acteurs te kopen, wordt ze op straat door een auto aangereden. De chauffeur pleegt vluchtmisdrijf en Kim wordt in coma naar het ziekenhuis gevoerd. Maar twee verschillende groepen blijken veel belangstelling voor het meisje te hebben...

Laten we met het positieve beginnen. Zidrou, bekend van humorreeksen als onder meer Dokus de Leerling, De Kannibrallen, De Boss en Scott Zombi, schreef een verrassend scenario. De eerste bladzijde is niet echt opbeurend en daarmee zet hij meteen de toon: deze keer laat Zidrou zijn flauwe humor achterwege. Als dat geen goed nieuws is! De eerste pakweg tien bladzijden zijn nogal verwarrend, in die zin dat het onduidelijk is waar het verhaal naar toe gaat. Dit is geen kritiek, integendeel. De aandacht is gewekt en je leest geboeid verder. Maar dit duurt jammer genoeg niet lang. Uiteindelijk blijkt dit eerste deel van Requiem niets meer dan een saai achtervolgingsverhaal te zijn, met bovendien een voorspelbaar einde. Gelukkig weet Zidrou toch af en toe toch een glimlach op mijn gezicht te toveren met enkele staaltjes van zwarte humor. Ook het uitgangspunt staat me niet aan. Alweer een engelenverhaal, iets waar we de laatste tijd mee worden doodgeslagen. Je merkt wel dat Zidrou het in zich heeft om ook als "ernstig" auteur door het leven te gaan. Maar met Requiem is hij (nog) niet in zijn opzet geslaagd.

Ook de tekeningen van de Italiaanse debutant Matteo, in een vorig leven architect, hebben een groot "net niet"-gehalte. Ze twijfelen tussen een karikaturale en een realistische stijl, waardoor je het gevoel hebt dat er twee verschillende tekenaars aan het werk geweest zijn. Matteo kan alleszins het zwakke scenario niet redden. Moet Requiem ten grave gedragen worden? Nee, laten we beide auteurs een tweede kans geven. Dat Zidrou een nieuwe, minder gemakzuchtige weg inslaat, getuigt van ambitie. En tekenaar Matteo hoeft zich maar lichtjes te verbeteren om in de toekomst uit te groeien tot een vaste waarde. Laat het ons hopen...Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.