Recensie

Dakota 1 Deel 1


Eerst en vooral superhelden bestaan. Ze zijn een klasse apart van de gewone mens. Ze hebben alles: de perfecte schoonheid, een perfect gezondheidszorgsysteem, de beste opleidingen,.. De gewone mensen, die hier collapsen worden genoemd, hebben bitter weinig. Ze mogen niet gaan en staan waar de superhelden komen. Het is een wereld geworden met twee klassen en de ene staat duidelijk boven de andere. Het is ook normaal zo, of zo denken de superhelden toch, want zij moeten de aarde beschermen. De collapsen kunnen dat toch niet.

En dan durft één collaps het aan om te gaan eten in een restaurant voor de superhelden. Hij moet echter ontvluchten, maar de agenten van de superhelden hebben... euh supermachten en kunnen hem gemakkelijk vinden. Tot er eentje van hen hem helpt. Ze ontsnappen maar worden nu wel gezamelijk opgejaagd.

Het verhaal combineert de 'apartheid' (het officiële systeem van rassensegregatie dat tussen 1948 en 1990 in Zuid-Afrika heerste) met de X-Men. Maar waar bij de X-Men het, het gewone menselijk ras was dat jacht maakt op mutanten, is het hier omgekeerd. De superhelden die de aarde moeten beschermen, hebben geen sympathie voor de gewone mens. Sommigen onder hen vragen zich zelfs af waarom ze de collpasen niet gewoon vernietigen. Ze hebben toch geen nut meer.

Het is niet zo heel dikwijls dat er sprake is van superhelden in Europese strips. Deze heeft er ineens een hele bevolkingsgroep van gemaakt. De superkrachten worden als een evidentie ervaren in de strip en maken een belangrijk deel uit van het dagelijkse leven. Het is vooralsnog interessant om te proeven van de breedte en de diepte van die krachten in dit introductie-deel. Ik ben benieuwd wat de collapsen hier tegenover gaan kunnen zetten in de volgende delen.

De tekenstijl is goed. De achtergronden zijn uitgewerkt en geven je de mogelijkheid om eens rond te neuzen in deze wereld. Ik geef een hogere quotering voor het uitbeelden van de superkrachten. Soms subtiel, soms volle kracht maar altijd heel mooi in kaart gebracht, die krachten. De inkleuring tilt de tekeningen naar een hoger niveau. Het poche restaurant, de groezelige achterbuurten, de superkrachten .. de kleuren brengen het echt tot leven.

In het kort: ik kijk uit naar het vervolg.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.