stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
De collectie 1800 verwerkt elementen van de Victoriaanse klassiekers (19de eeuwse Engelse literatuur) in zijn verhalen. Soms zien we bekende figuren terug zoals Dracula of Sherlock Holmes. Andere strips verwijzen dan weer meer naar de verhaallijnen van een aantal bekende romans uit die tijd, bijvoorbeeld ‘King Solomon’s Mines’ van H. Rider Haggard. Er is ook nog een categorie waarvan op eerste zicht niks uit die tijd komt, maar de algemene sfeer van de verhalen past er wel in.
Deze strip valt dus in de tweede categorie. Allan Quatermain was de hoofdrolspeler in de roman ‘King Solomon’s Mines’. Allan is een Engelse jager van groot wild alsook een handelaar in Afrika. Hij ontmoet Sir Henry Curtis die op zoek is naar zijn broer, die in Afrika verdwenen is. Sir Henry vraagt hem om mee te helpen zoeken. Allan doet echter niet zo dikwijls iets uit de goedheid van zijn hart, dus overtuigt Sir Henry hem met een kaart die verwijst naar de mythische mijnen van koning Salomon. Deze mijnen liggen gelukkig in dezelfde streek als waar de broer verdwenen is... twee vliegen in één klap dus. Afrika zou Afrika niet zijn als het continent gemakkelijk te overwinnen was. En dus komen de hoofdrolspelers de nodige tegenkantingen en intriges tegen.
Doordat het verhaal van de hele roman in slechts twee delen aan ons wordt doorgegeven, zit er een rotvaart in. Het is in vele opzichten een verhaal dat zich best kan meten met de Indiana Jones-films. Je herkent dan ook eenzelfde verhaallijn en -structuur. De auteur heeft het ook aangedurfd om niet politiek correct te zijn, maar de behandeling van de zwarten weer te geven zoals het toen gebeurde. Om het zacht uit te drukken: men had geen al te beste indruk van hen. Maar tijdens dit verhaal word je daar ook op gewezen en wordt dit idee betwist.
De tekeningen vind ik over het algemeen degelijk. Het minpunt zit voor mij bij de close-ups van de gezichten. Er zit altijd iets mis in die tekeningen. Ergerlijk. Het verhaal werd er soms echt door gestoord, wat jammer is. Het verhaal is immers nog altijd even sterk als ten tijde van de schrijver Haggard.
In het kort: een iets zwakker broertje in de 1800-collectie.
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.