stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

De reizen van Alex 19 De Mayas


Waaraan denk je als men de Maya's vermeld? Hun indrukwekkende steden en piramides dat ze achter gelaten hebben? Of hun berucht balspel? Of toch eerder voor hun reputatie van mensenoffers? Voor mij waren dat alleszins de kernbegrippen die ik me nog herinnerde uit de geschiedenis-lessen. Gelukkig brengt dit gedetailleerd naslagwerk alles terug beter in de geest.

Ja, ze hebben inderdaad prachtige piramides gemaakt, waar men menselijke offers bracht. Er werd ook een balspel gespeeld, waarbij de verliezende ploeg als straf gedood werd. Maar de Maya's hebben veel meer in petto voor ons.

Onafhankelijk van ons deel van de wereld, hebben ze bijvoorbeeld ook het wiel uitgevonden. Het probleem was dat men daar geen trekdieren had (geen paarden of runderen dus) en dat men bijgevolg niet veel nut had van een wiel. Ze werden dan ook alleen maar in speelgoed verwerkt. Dit impliceert wel dat al die prachtige bouwwerken gemaakt zijn zonder gebruik te maken van wielen.. best wel indrukwekkend. Een ander mooi voorbeeld is de uitgebreide kennis die ze bezaten over astronomie. Dit heeft mee geleid tot de ontwerpen van die mooie piramides en tempels. Er wordt daarnaast ook heel grondig ingegaan op de opkomst van de Maya's, maar tevens ook op wat leidde tot hun ondergang. En toch.. de Maya's leven nog steeds en vechten nog altijd voor een eigen land. Het verhaal is dus nog niet helemaal geschreven en afgerond.

De tekeningen verhelderen de uitleg die gegeven wordt over de Maya's. De uitgebreide detaillering en mooie inkleuring brengt de Maya-wereld weer even tot leven. Het is dan ook bijzonder jammer dat er af en toe slordigheden zijn binnen geslopen in dit naslagwerk: een dubbele tekst of aanwijspijlen die er niet in staan. Maar laat dit je vooral niet tegenhouden. Als je enigszins interesse hebt in geschiedenis en de Maya's, is dit een zeer interessant werk om door te nemen. Het slaagt er in om een zeer helder beeld te geven van hun kunde, kennis en cultuur.

In het kort: interessant naslagwerkDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.