stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Atar Gull 1 Het leven van een voorbeeldige slaaf


Fabien Nury (WEST, XIII mystery) en Brüno (die bij ons in Vlaanderen nog geen voet aan wal heeft gekregen ondanks de toch al indrukwekkende lijst van werken) hebben het verhaal Atar Gull uit 1831 van Eugène Sue verwerkt tot een beklijvende, doortastende en choquerende one-shot.

Atar Gull, zoon van een Afrikaans stamhoofd, wordt zoals zo vele andere zwarte lotgenoten meegevoerd, om als slaaf te dienen bij een plantage eigenaar aan de andere kant van de wereld. Het leed dat hem werd aangedaan wortelt een diepe haat in zijn hart. Hij zal dan ook op de meest gruwelijke manieren wraak nemen op al diegenen die hem in deze situatie hebben gebracht en uitgebuit.

Het verhaal is hard en concentreert zich voornamelijk op de psychotische oorlogsvoering van één man tegen zijn meester. Onderweg worden ook diegenen die hem daar gebracht hebben meegesleurd. Atar Gull gaat over lijken, of het nu de dochter van zijn meester is of zijn lotgenoten. Hij is zelfs bereid, zonder een traan te verpinken, om zijn eigen zoon te vermoorden. En dit alles om de ultieme wraak op zijn meester te nemen en hem naar de afgrond te drijven. Zelfs dat is nog niet voldoende, want eenmaal daar werkt hij het geheel vakkundig af.

Dat de eenvoudige klare tekenstijl van Brüno, waarvan we na deze introductie in Vlaanderen toch meer werk van verwachten, hier bij helpt is zeker. Duidelijke lijnen, grote vlakken en vooral de donkere onheilspellende momenten die je niet koud zullen laten, giet hij allemaal in een grafisch sausje dat echt past bij deze hel in een boek.

Dat dit boek bejubeld is in het buitenland, is niet verwonderlijk. De manier waarop Nury het verhaal vertelt en je daarmee meeneemt in deze strip is lange tijd ongezien. Hij heeft een adaptatie gemaakt waar menigeen jaloers kan/zal op zijn.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.