stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
Het eerste dat me van het hart moet is toch: wat een aartslelijk gekleurde cover. Dit nodigt toch echt niet uit om verder te kijken? Gelukkig had ik al wel het één en ander gelezen over de Engelstalige uitgave 'Age of Bronze'.
Het doel van Eric Shanower is om een verhaal te vertellen dat klopt met Homeros zijn Ilias, alsook met andere werken over de Trojaanse Oorlog. Met wat er nu al uitgekomen is van Age of Bronze, heeft hij alvast tweemaal de Eisner Award gekregen voor beste auteur/tekenaar. Met andere woorden, ondanks de cover, kan het niet slecht zijn... toch?
Even terug naar het begin: de Trojaanse Oorlog is een belangrijke gebeurtenis binnen de Griekse mythologie. De oorlog ontstond, volgens de mythe, uit een twist tussen de godinnen Hera, Athene en Aphrodite, nadat de godin van de twist, Eris, hun een gouden appel gaf "voor de mooiste". De Trojaanse koningszoon Paris moest hierover oordelen. Natuurlijk wou elke godin het naar haar hand zetten en probeerde Paris te overtuigen met een extra 'gunst'. Uiteindelijk besliste hij dat Aphrodite de mooiste was. In ruil daarvoor liet Aphrodite de bevallige Helena, de vrouw van de Spartaanse koning Menelaos, verliefd worden op Paris. Nadat Paris, Helena mee had genomen naar Troje, trokken alle Grieken gezamenlijk ten strijde tegen Troje. Na een tienjarige strijd verloren de Trojanen de oorlog van de Grieken door het bekende paard van Troje.
Shanower heeft een moeilijke taak, want hij moet de tegenstrijdigheden uit de verschillende werken betreffende de Trojaanse Oorlog verenigen. Daarnaast heeft hij er ook bewust voor gekozen om de goddelijke krachten links te laten liggen en te kiezen voor een meer realistische aanpak. Voor iemand die andere versies gelezen en geïnternaliseerd heeft, is dat wel even slikken.
Als je de boek openslaat, wordt je verwelkomt door zwart-wit pagina's. Een verademing na die cover! Alhoewel zijn stijl (altijd dezelfde gezichtsstructuur) me niet echt volledig kan bekoren, kan hij best wel tekenen. Hij heeft duidelijk ook oog gehad voor de accuraatheid van zijn tekeningen. De plaatsen en de uitrustingen lijken allemaal te kloppen.
Maar hoe zit het dan met het verhaal, zonder die goddelijke krachten? In dit boek wordt de eerste fase van het Trojaanse verhaal weergegeven, met name tot en met de ontvoering van Helena. De twist der godinnen is daarbij niet meer dan een terloopse droom waar Paris even naar verwijst. Shanower focust zich vooral op de menselijke gedragingen en interacties. Het verloop van het verhaal klopt echter nog altijd en de actoren hebben nu wel degelijk een karakter. En toch.. Paris is hierdoor een onhebbelijke, arrogante kerel geworden. Helena volgt het noodlot zonder enige betwisting en gaat gedwee mee met Paris. De goddelijke krachten mis ik eigenlijk wel, gewoon al als beweegredenen om de stomme dingen te doen die de mensen hier beslissen om te doen vanwege het 'noodlot'.
Echt overtuigd ben ik dus nog niet. Ik ben op mijn honger blijven zitten. Als Shanower inzet op de menselijke kant van deze Oorlog, dan verwacht ik ook mensen te zien die duizend en één facetten hebben, mensen die een achtergrond en diepte hebben. Hopelijk geeft de volgende aflevering ons een hoger niveau van mens-zijn.
In het kort: nog onbeslist.
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.