stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Beestjes 4 Bonanza


Beestjes 1 & 2 werden eerder (2008 en 2010) reeds uitgegeven bij Oog & Blik. In een zwart-wit uitvoering. Dit vierde, door Silvester op de markt gebrachte, album is volledig in kleur. Eveneens kondigen ze een kleuren-herdruk aan van de eerste 2 delen. Ook deel 3 is in voorbereiding, maar daar is nog geen titel van bekend. Afwachten dus...

Velen, vooral Nederlanders, zullen deze gag-strip reeds kennen doordat deze beestige boel reeds sedert 2007 verschijnt in het dagblad Sp!ts. Uit dit gratis in het openbaar vervoer verspreid magazine komen de bijgevoegde fragmenten. Meer materiaal is te ontdekken op hun website (doorblader de vorige kranten).

http://krant.spitsnieuws.nl/spits/_main_/2012/10/12/014/article/article17_orig.jpg

In deze strip draait het voornamelijk om een hond en een papegaai die een woonst delen. Geen situatie is te gek voor onze 2 hoofdfiguren en de meest uiteenlopende dieren doemen op in de gags. Veel gebeurtenissen doen denken aan een van dé klassiekers onder de dierengags, namelijk “Boes”. De humor bij Beestjes is wel platter en draait nogal vaak rond fecaliën (hetzij uitwerpselen, ontlasting, of -iets platter- stront of kak). De grote gelijkenis met die andere krantenstrip van weleer zit hem in het feit dat ook in deze reeks veel dieren het moeten ontgelden. In dit boekje is het nogal gauw eens de hoofdrolspelende hond die behoorlijk wat te verduren krijgt van z’n huisgenoot, de papegaai.
In tegenstelling tot veel andere strips van dezelfde strekking, beperkt de auteur zich niet tot gags die enkel rond de hoofdfiguren zijn opgebouwd. Het geheel wordt vaak afgewisseld met fragmenten die niets met de rest te maken hebben, maar wel allemaal sadistische dierenhumor brengen. Ik vind het alleszins geen slechte zaak dat er zoveel uitleenlopende zaken aan bod komen.

http://krant.spitsnieuws.nl/spits/_main_/2012/10/11/014/article/article52_orig.jpg

De tekeningen zijn sober, bijna kinderlijk, maar voldoen wel aan de eisen van een goede gag. Zowat alle gags zijn opgebouwd uit 3 tekeningen. Veel van die kortere fragmenten behoren wel tot een groter geheel. Wat mij het meest opviel was een compleet gebrek aan achtergronden. Natuurlijk is dit geen noodzaak bij deze humor, maar een minimum aan decor zou toch niet slecht zijn.

Besluit: “Beestjes 4” brengt fijn vertier dat je op een kort moment van verveling waarschijnlijk snel opnieuw eens ter hand neemt.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.