stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Miss Oktober 1 Playmates, 1961


Miss Oktober is een verhaal in drie delen, waarvan dit de eerste is. We worden dan ook geïntroduceerd tot de spelers en hun verhaal. Ik moet eerlijk toegeven in de eerste pagina's worden de personages weliswaar voorgesteld, maar het totaalbeeld was enigszins verwarrend. Het is pas na de volle 48 pagina's dat het allemaal begint in elkaar te passen.

We ontmoeten Miss Oktober (ook wel Viktor genoemd), een dochter uit een rijke familie, die brutaal verkracht is geweest en door haar verwondingen doof is geworden. Ze kan het niet vergeven. Mede door haar woede besluit ze bij rijke mannen te gaan stelen.
Op hetzelfde moment is de politie op zoek naar de seriemoordenaar van verschillende vrouwen, die als missen geëtaleerd worden na hun dood. Miss Januari en Miss Februari sterven in dit deel. Inspecteur Clegg is de man die de zaak toegewezen kreeg, maar een andere inspecteur, Samson, is uit op zijn zaak. De prestige weet je wel..
Doordat ik de dochter heb geïntroduceerd als Miss Oktober, weet je al wel dat de paden van de twee verhaallijnen vroeg of laat zullen gaan kruisen.

Heel dit verhaal speelt zich af in Los Angeles van de jaren zestig: dus voor de computers, voor de CSI's.. Men vertrouwde op good old fashioned detective-werk. En dat merk je ook: geen plastieken handschoentjes voor het aanraken van bewijsmateriaal, opzoekwerk dat tijd in beslag neemt alsook het bevragen van de lokale verklikkers (op de harde manier) en van de hoeren (op de zachte manier).

Na 48 pagina's ben ik echter nog niet overtuigd. Misschien wel omdat ik bij niemand echt affiniteit voel. Het is allemaal redelijk afstandelijk neergezet, waardoor ik me niet kan inleven in een standpunt. Ik voel dan ook niet echt de behoefte om te weten wie de seriemoordenaar is of wie de verkrachter is. Laten we hopen dat na dit, eerder zwak, begin, het verhaal me meer weet te boeien in het tweede deel.

Op vlak van tekeningen, vind ik vooral de omgevingen en auto's uiterst geslaagd. Dit zijn de sixties (alhoewel ik het nooit zelf gezien heb, leeft het zo wel in mijn geest) met de Cadillacs, de modernistische architectuur, de mannen in een pak en de vrouwen in sierlijke kledij. Ze spreken me wel aan.

In het kort: Mhhhhh... onbeslist.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.