stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Het vel van de beer 1 Het vel van de beer


Dat de mooiste verrassingen in de stripwereld meestal naar het einde van het jaar toe verschijnen is niets nieuws. De vraag was: welke auteur(s) zouden het zijn die het hem lappen en wanneer juist?

Amadeo (één van de hoofdpersonages) gaat elke dag langs bij een oudere persoon om zijn horoscoop voor te lezen. Op een dag vertelt deze bejaarde, kreupele blinde zijn levensverhaal en neemt je mee in een roes van meedogenloze personages en afrekeningen in het Amerikaanse Maffia milieu van de jaren ’30. Hier ontmoet je ook de liefde van zijn leven.

Zidrou heeft ons al menig maal verrast met zeer sterke albums. Eerst in 2010 met het zeer aangename en dicht bij het volk zijnde ‘Lydie’, nadien in 2011 met het magische realistische ‘De verhalenverteller’. De vraag die je jezelf dan stelt: gaat hij met zijn nieuwste album ook zulke hoge toppen scheren? Laat me kort zijn bij deze: JA! Waarom? Zidrou heeft er een handje van weg om fenomenaal te kunnen vertellen. Hij begrijpt als geen ander hoe je van blijkbaar iets eenvoudig toch iets heel intrigerend kan maken. Bij deze ‘het vel van de beer’ is het niet anders. De opbouw is eenvoudig en duidelijk maar de ontwikkeling van de karakters is bijna bodemloos diep. Ook de kleine dingen die rondom het verhaal gebeuren zijn leuk en hebben allemaal een connectie met het uiteindelijke geheel. Het verhaal heeft het niet nodig om eindeloos complex te zijn, integendeel. Zidrou verkent het slechtste in de mens maar ook het goede en levert hiermee weer een top album af.

Oriol Hernandez is de 'partner in crime' voor dit geheel. Zijn tekeningen hier zijn eigenlijk van een niveau dat perfect past bij graphic novels van deze klasse. Ze bewandelen geen platgetreden paden en bekoren enorm. De personages zijn fijn, hoekig en met veel detail afgewerkt. De omgevingen zijn dan weer donker waar nodig, maar bijna voelbaar zomers Italiaans als dat nodig is. Het straalt een schilderachtig sfeertje uit en dat voelt echt goed aan. Het is een atmosfeer die enorm bij dit verhaal past, zeker omdat de samenwerking tussen de vertellende kunst van Zidrou en de invulling van de tekeningen af is.

Bij Bloann hebben ze een lijfspreuk en ik denk dat het voor de eerste keer dit jaar zal zijn dat ik ze ook durf te gebruiken: ik was letterlijk ‘bloann away’ bij dit album. Laat niets je tegenhouden om dit mee te maken!

PS: Trouwens deze cover heeft al zoveel uitstraling dat je alleen daarvoor al het album zou kopen.

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.