stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Kronieken van de zwarte maan 14 Het einde der tijden


pagina 1: Een door de ruimte schallende vloek en een maan die in beweging komt.
pagina 2: De rokende puinhopen van een slachtveld, bezaaid met ontelbare lijken, waaronder heel wat vrienden van Wismerhill, het hoofdpersonage van deze reeks.
Twijfelt u er nog aan dat het een overrompelend schouwspel is waar je als lezer ingeworpen wordt?

Met dit 14de album komt een einde aan de kronieken van de Zwarte Maan. De vraag die speelt is hoe de keizer omgaat met de onafwendbare ondergang van zijn wereld? Of is toch niet alles reddeloos verloren? En gaan de verschillende volkeren van de planeet zich zomaar verzoenen met het lot dat hen te wachten staat? Ik zou zeggen: lees het zelf...
Bij het verhaal heb ik een dubbel gevoel. Enerzijds is het mooi van de auteurs dat ze de reeks niet nog heel wat albums rekken en anderzijds lijkt het een en ander toch te snel afgehaspeld, alsof de auteurs teveel willen vertellen op een te beperkte hoeveelheid bladzijden. Je wordt meegesleurd van de ene gebeurtenis in de andere en krijgt heel wat informatie te verwerken. De veelheid aan wezens die de reeks bevolken en hier allemaal de revue passeren maken het er niet beter op.

Het hele album straalt een duistere sfeer uit, maar gezien de apocalyptische setting is dit een erg passende stijl. Cyril Pontet creëert erg drukke tekeningen die over de pagina’s wervelen en niet zelden uitgesmeerd worden over 2 bladzijden. Soms weet je daardoor niet goed waar eerst gekeken, en je hebt steeds langere tijd nodig om alle details te ontdekken en tot je te laten doordringen. Daar bovenop gebeurde de inkleuring met erg sombere kleuren die slechts sporadisch worden doorsneden door helderdere kleuren. Het is een stijl die niet iedereen zal aanspreken, maar het moet gezegd dat de man een doemwereld kan creëren. Enkel de gezichten vind ik soms te weinig consistent en wisselend van kwaliteit. Storen doet dit echter niet.
Wat ook opvalt is de keuze om de softcover-versie van dit album uit te geven met 2 verschillende voorkaften. Hierdoor zal je als koper een keuze moeten maken of (en ik veronderstel dat de uitgever stiekem op deze tweede optie hoopt) beide albums kopen natuurlijk.

Besluit: wie de reeks volgt, kan niet buiten dit afsluitende album. Wie de reeks nog wil leren kennen, moet ik ontgoochelen: verschillende delen zijn niet of nauwelijks meer in de handel verkrijgbaar. Feit blijft dat het een aparte, donkere teken- en vertelstijl betreft die niet iedereen zal kunnen smaken.

Wie een online naslagwerk over de reeks wenst te raadplegen, kan terecht op DEZE SITE. Jammer genoeg ontbreken de laatste albums.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.