stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Durango 16 Een gier in de schemer


Deze dijk van een serie, bedacht door Yves Swolfs, heeft nu al drie delen van de hand van Thierry Girod. En je moet al een kei van een kenner zijn om het verschil tussen de tekenstijl van bedenker en opvolger te kunnen onderscheiden. De tekeningen van Girod zijn net zo prachtig, karaktervol en gedetailleerd als die van Swolfs.

Het scenario daarentegen was in de vorige twee delen niet altijd van het beste niveau, maar die wordt door dit derde deel van de trilogie weer goed gemaakt. Waar je soms vertwijfeld door de pagina's bladerde in de vorige delen komt nu alles op zijn pootjes en wordt je duidelijk waar de man Swolfs naartoe wou en waar hij zijn held wou plaatsen in het verhaal.We bevinden ons bij het begin van het verhaal in Minden Town waar volop de gouverneursverkiezingen aan de gang zijn. Tijdens een verkiezingsdebat (enfin, als je dat zo kon heten in die tijd) wordt de kandidaat vermoord door een sluipschutter. Een beetje later krijgen twee landmeters ook van hetzelfde laken een pak. En laat daar nou een squaw getuige van zijn. Gelukkig is Durango in de buurt om deze 'frêle' dame uit de klauwen van de gangsters te redden. Dit is het begin van een resem intriges waar Durango achteraan gaat met als enig doel zijn gezworen vijand Steiner te vermoorden.

Deze 'First-Shoot-Than-Ask' held is door de verhalen heen milder geworden. Milder en intelligenter. Waar het vroeger een gemakkelijk te lezen strip was omdat het meer actie dan verhaal bevatte is het in deze laatste delen een kwestie van toch je gedachten er bij te houden. Niet dat we plots Largo-Winch-toestanden krijgen. Gelukkig.

Durango is dus een reeks die me van dag één kon bekoren en waar ik in de vorige twee delen toch wat vragen begon te krijgen. Maar deel drie van deze trilogie heeft ervoor gezorgd dat alle stukjes op hun plaats vallen waardoor ik mijn mening over deel 14 en 15 heb moeten herzien.Minder goed nieuws valt te lezen op de site van de StripSpeciaalZaak (SSZ): Helaas staat de reeks eventjes on hold. Girod wil zich op andere projecten storten in andere genres en gaf nog geen uitsluitsel over zijn verdere betrokkenheid bij Durango. Swolfs op zijn beurt wil terug naar de basis... en daarvóór want hij broedt op een prequelserie die zich vóór Durango 1: Sterven als een Hond afspeelt.

En zoals gebruikelijk het minpunt (jah, ik kan het niet laten):
De vertaling van de Franse titel is net een online-vertaling van de één of andere slechte vertaalrobot. Dit terwijl je de tekst perfect woord per woord zou kunnen omzetten naar het Nederlands. Geef toe dat 'De schemering van de gier' toch net beter klinkt dan 'Een Gier in de schemer', niet?

Een filmpje van deze strip kan je hier vinden.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.