Recensie

Het kleine boek van de Beatles 1 Het kleine boek van de Beatles


Het kleine boek van de Beatles is een klein boek over de Beatles. Tot daar de grote verrassing. Het betreft een opeenstapeling van feiten, mooi chronologisch ingebonden en met een bij wijlen prachtige tekening gestaafd.

Het boek is dus meer dan een strip. Het is een naslagwerk in stripvorm. Voor de grote Beatle-fan zal er weinig nieuws in staan maar voor een leek als mezelf was dit een zeer aangename verrijking wat betreft het reilen en zeilen van deze immens populaire groep. Wetende dat de leesduur ongeveer een zes uur bedroeg dan mag je zeker zijn dat je waar voor je geld krijgt.

http://www.shunrize.com/2011/petit-livre-beatles-3.jpg

We starten in 1940, het geboortejaar van het oudste Beatle-lid dat ook als eerste deze aarde weer heeft verlaten doordat een zekere Chapman hem in 1980 stond op te wachten in de lobby van de Dakota waar hij Lennon vijf keer beschoot.
Dit nadat hij enkele uren daarvoor in diezelfde lobby een LP van Double Fantasy heeft laten tekenen door Lennon, Dit exemplaar, oh ironie, is in 2003 voor € 525.000 verkocht tijdens een veiling.

We springen al gauw naar 1957 omdat daar de echte beginperiode van The Beatles was. Hun oprichting dateert nog van een zestal jaren later (startend als Long John & The Silver Beetles (met twee e's)) maar in '57 komen de bandleden elkaar mondjesmaat tegen. John Lennon wordt over het algemeen nog steeds aanzien als de oprichter van de groep, ook bestaan daar nog altijd twijfels over, en dat blijkt ook wel uit dit verhaal.

Deze opsomming van feiten en weetjes is in het begin wel even wennen. Het is niet zo dat je een verhaal leest maar dat het echt allemaal korte feiten zijn die los van elkaar worden vermeld in het boek maar in hun totaliteit een totaalbeeld van de Beatles en hun leven buiten de Beatles vormt.

Tussen de verslagen door krijg je ook nog een kijk op de hele discografie van de rockgroep en hun repertoire erna. En bij elke uitgebrachte schijf krijg je een persoonlijke, recht voor de raap, mening van de auteur van het boek. De man neemt geen blad voor de mond, zeker niet wat betreft de uitgaven van elke lid van de band dat na de 'splitsing' werd uitgebracht.

Leuk weetje: de covers van alle uitgebrachte schijven zijn door Bourhis zelf nagetekend.

Nadeel van de discografie ook te verwerken in het verhaal: Na de splitsing van de groep begint elk lid zijn eigen platen uit te geven in combinatie met onbekend werk en compilaties van de Beatles zelf en dat zorgt voor dat net-te-veel gevoel. Het zou weliswaar beter zijn geweest om deze misschien te beperken tot de beste uitgaven, maar ja, dan is het naslagwerk weer niet compleet.

Vergeet niet dat, dixit Lennon, de Beatles populairder waren dan Christus.

http://www.babelio.com/users/AVT_Herve-Bourhis_9204.jpeg

Het is duidelijk dat Hervé Bourhis een fan is van deze supergroep. Ik was dan ook uiterst verwonderend dat hij pas in 2009 voor de eerste maal een lid, namelijk Paul MacCartney, in levende lijve heeft gezien. En ook dat zien was, volgens het boek, relatief omdat hij een dusdanige slechte plaats had dat hij nauwelijks iets kon waarnemen. :-)

Besluit: In het begin is het echt wennen, maar na een tiental bladzijden heb je door hoe de vork in de steel zit en is het alleen maar genieten. Bedankt Hervé Bourhis om op deze luchtige wijze wegwijs te maken in de loopbaan van de Fab Four.

Bourhis sluit zijn epistel af in het jaar 2009 met de prachtige woorden:

STONES
of
BEATLES
(Deze vraag wordt al sinds 1964 gesteld)Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.