Recensie

Spiegelingen 3 Deel 3


In slechts drie maand tijd verscheen deze trilogie, dit lijkt een strakke timing, maar is natuurlijk heel wat makkelijker te verwezenlijken als ieder deel door een andere tekenaar is gemaakt.

In het eerste deel stond Balzac centraal. Hij werd geconfronteerd met een onbekende schrijver die zijn plaats innam voor het dagelijkse feuilleton in de krant, waarbij hij Balzac belachelijk maakte door diens leven en vooral diens geheimen in het openbaar te gooien. In het tweede deel stond de regisseur Clouzot centraal die kort na de tweede wereldoorlog het verhaal over Balzac wilde verfilmen maar tijdens de opnames ook met zijn oorlogsverleden en andere geheimen uit zijn leven werd geconfronteerd.

Na de literatuur en de film staat in het derde deel “de negende kunst” centraal. Voor dit derde deel heeft de scenariste, Valérie Mangin, zichzelf tot hoofdfiguur gebombardeerd. Aangezien dit verhaal deels autobiografisch is, was niemand beter geplaatst om dit deel te tekenen dan haar man Denis Bajram. Zoals blijkt uit haar biografie zijn grote delen van het verhaal gebaseerd op haar echte leven, zo studeerde ze echt aan de Parijse school van bibliothecarissen, leerde ze haar man kennen tijdens een signeersessie in een stripwinkel, en woont het koppel nu ook in Bayeux, nadat ze samen in Brussel hebben gewoond. Gelukkig gaat Mangin chronologisch te werk, zodat alles duidelijk blijft.

Alles begint in een stripwinkel wanneer Mangin een strip vindt die is geschreven door een naamgenote van haar. Het heet spiegelingen 1 en is getekend door Griffo. Helaas wordt het album diezelfde nacht nog van haar gestolen. 5 jaar later vindt ze in een stripwinkel het tweede deel van deze onbekende reeks. Helaas wordt het album, ditmaal nog in de winkel, door een ander mee gegrist. Omdat de reeks nergens anders gekend is, zelfs niet in de nationale bibliotheek, krijgen deze albums voor haar een mythische status. Natuurlijk evolueert Virginie in die periode ook als mens, we zien haar twijfelen over haar studiekeuze en wat ze verder met haar leven wil aanvangen. Ze heeft dan ook te kampen met een depressie en stort zich ter ontspanning op haar strips. We zien eveneens hoe ze haar toekomstige man leert kennen. De trilogie lijkt tot een hoogtepunt te komen als Virginie en Denis naar Bayeux gaan verhuizen, toevallig in het huis waar Balzac ook al woonde; en waar Clouzot zijn film maakte. Tijdens een laatste bezoek aan een tweedehandswinkel ontdekt Mangin eindelijk de het volledige drieluik van “spiegelingen”! De cirkel lijkt rond! Maar hoe verklaar je nu dat Mangin deze albums al zolang “kende terwijl ze nog moesten verschijnen?

De tekenstijl van Bajram is totaal anders dan die die we kennen uit Universal war one. Geen grote schaduwvlakken, dit keer werkt Bajram rechtstreeks in kleur dus zijn er ook geen omtreklijnen te bespeuren. Soms is het wel een beetje te duidelijk dat Bajram met ingescande foto’s werkt, daardoor zijn de tekeningen soms een beetje te clean voor mij. Doordat het koppel in het stripmilieu zit, vallen er hier en daar wel wat bekende koppen te spotten.

In het Frans heet deze mini-reeks “abymes” wat zoiets als afgronden betekent. Misschien past dit wel beter dan spiegelingen. Alhoewel de hoofdpersonages in elk deel voor een spiegel worden geplaatst door de confrontatie met hun eigen verleden en daden, worden ze eigenlijk eerder naar een afgrond gedreven want je voelt toch telkens aan dat dit niet goed kan aflopen en wel tot een geweldige confrontatie moet leiden. Maar laten we geen spijkers op laag water zoeken. Virginie Mangin heeft toch wel een krachttoer gedaan om dit verhaal tot een goed einde te brengen. De verhalen zitten redelijk complex in elkaar, met raamvertelling op raamvertelling op raamvertelling, maar toch blijft alles vlot leesbaar. Dat de tekenstijlen van de drie tekenaars mijlenver van elkaar ligt is niet erg aangezien ieder verhaal toch wel een op zichzelf staande eenheid is die wordt versterkt door het groter geheel van het drieluik. Kortom dit drieluik is een echte aanwinst voor de collectie Vrije vlucht!



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.