Recensie

De Havik 8 Kaapvaarder voor de koning


Er zijn zo van die tekenaars die als geen ander schepen kunnen tekenen. Zo heb je Jeremy en Vance die daar echte uitblinkers in zijn, maar iemand als Pellerin mag je in dit rijtje zeker niet vergeten. Dat de man zijn hart aan de zee ligt, kan je door de hele reeks voelen. Een frisse zeebries blaast je tegemoet van zodra je de pagina's van de strip openslaat.

http://www.laboutiquebd.com/com/images/Epervier8-serigraphie.jpg

Het doel is een missie naar Canada in opdracht van niemand minder dan de koning van Frankrijk. De tuigen worden klaargemaakt, het schip geladen met alle benodigdheden om de overtocht zo goed mogelijk te laten verlopen, alleen één ding mist men nog, namelijk de kaapvaarder en kapitein Yann de Kermeur, de Havik, zelf. Barones Aude de Severac heeft de Havik in gevangenschap genomen. Zij wil weten wat de reden van de overtocht is, maar de Havik houdt de lippen stijf op elkaar. Martelingen kunnen hem niet overhalen om de plannen aan haar te verklappen. Meer dood dan levend, kan hij uiteindelijk ontsnappen en kan hij zijn medereizigers vervoegen. Na een tussenstop in de citadel van Port Louis kan de reis aanvatten.

We bevinden ons aan het einde van de Barokke periode en dat zet Pellerin dan ook in de verf. Net als zijn boten zijn ook deze achtergronden plaatjes om bij weg te dromen. Zoals we allemaal wel weten was de barok een periode waar veel kleuren en tierlantijnen werden gebruikt. Een muur of een deur zou geen muur of deur zijn als ze niet was gedecoreerd met honderden krullen, bochten, blaadjes en kleuren. De tekeningen van Versailles zijn dan ook sterk overladen met deze prullaria, met andere woorden: zo getrouw mogelijk nagetekend. Dit staat dan in sterk contrast met de rustige boerenbuiten, die je dan weer op de volgende pagina kan bewonderen. De tekeningen zijn bijgevolg getuige van zeer groot kunnen. Als je dit kan rijmen met een ijzersterk verhaal dan ben je goed bezig. Pellerin, die zowat alles onderhanden neemt in De Havik, is daar heer en meester in.

http://static.skynetblogs.be/media/149064/1951039797.JPG

Boek 8 is bijgevolg een prachtig getekend epos dat je verslindt van begin tot einde en waarvan je hoopt dat deel 9 snel wordt uitgebracht. Ook van dit deel is er weer, net als voor deel 7, een extra uitgave (dossier) die je een beter inzicht in het geheel geeft. Hier komen we in een volgende bespreking nog op terug.

Voor alle duidelijkheid: je moet starten met deel 7 om dit deel te kunnen volgen, anders blijf je met heel wat onbeantwoorde vragen zitten. Deze twee delen vormen samen het begin van de tweede cyclus.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.