Recensie

Uur U 6 De verbeelding aan de macht?


Het concept van deze reeks is gekend. Men neme een bekend en belangrijk moment uit de wereldgeschiedenis en men verdraait een beetje wat er eigenlijk is gebeurd. Daarna gaat men de gevolgen een beetje uitvergroten. Het laat je soms eens nadenken over hoe futiele dingen wel een grote invloed kunnen hebben op ons leven. Je weet wel de vlinder die aan de andere kant met zijn vleugels wappert en door een opeenvolging van omstandigheden hier een storm veroorzaakt.
Dit zesde deel speelt zich af in het turbulente Frankrijk van mei ’68. De studentenprotesten hebben deze keer dus wel belangrijke gevolgen gehad, ze hebben geleid tot een burgeroorlog die enkele jaren aansleepte! We zijn nu vijf jaar verder, Parijs is een grote werf waar men, zoals je op de cover kan zien, historische monumenten omringd met moderne architectuur. De verbeelding is aan de macht dus de stijl van de nieuwe gebouwen is er een zonder hoeken en met felle kleuren, zoals we de seventies wel kennen. Ook de machthebbers van de tijdelijke regering zijn redelijk gekend: Jean-François Mitterand, Jacques Chirac en Danny Cohn-Bendit. Natuurlijk speelt de traditionele machtspolitiek ook nu weer zijn rol en wordt er vanuit de VS volop ingezet op een meer stabiele situatie. Daarnaast is er ook een tweede verhaallijn die vermengd wordt met het politieke verhaal: in mei ’68, net voor de officiële dood van De Gaulle, verdween er 200 miljoen goudfranken uit de banque de France. Een onorthodox geldtransport via de metro wordt overvallen. Een van de daders, Georges Delpérier, komt nu vijf jaar later boven water en eist zijn deel op. De geschiedenis van deze woelige periode wordt via flash-backs in een groezeliger kleurgebruik en met gebruik van arceringen uit de doeken gedaan.
De scenarios van deze reeks zijn allemaal van de hand van Duval en Pécau. De tekeningen zijn van verschillende tekenaars. Dit is niet erg omdat het allemaal losstaande verhalen zijn. Deze keer zorgt Mr Fab voor de geslaagde tekeningen, hij is ook al de tekenaar van Spyder dat bij Daedalus verschijnt.
Dit is een Franse reeks, dit zie je ook aan dit verhaal waarin bekende Franse koppen een rol spelen, dit gaat natuurlijk deels aan ons voorbij, maar de bekendste koppen zijn gelukkig ook genoeg bij ons bekend. De reeks kent al een paar goede en een paar mindere delen. Voor mij is dit weer een geslaagd album Blijkbaar vinden ze de reeks ook een succes in Frankrijk want daar gaat de reeks gewoon verder, daar zitten ze al aan deel 14. We mogen nog leuke dingen verwachten, zoals Columbus die in naam van Allah Amerika ontdekt; en deel 8 waarin de burgeroorlog die in dit deel ter sprake komt toch weer oplaait!



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.