Recensie

Alfa 12 Een bewogen reis


Het vorige deel van Alfa dateert alweer van enkele jaren geleden. Dat komt vooral doordat Jigounov plots werd gevraagd om tekenaar te worden van XIII. Als je weet dat de oplagecijfers van die reeks vele malen groter zijn dan die van zijn reeks Alfa, was de keuze natuurlijk snel gemaakt. Jammer, omdat Jigounov net een nieuwe start had genomen. Na het vroegtijde overlijden van Renard en meningsverschillen met zijn opvolger Mythic, had hij besloten om de reeks volledig zelf te maken, maar toen kwam Dargaud dus aankloppen.

Nu, vier jaar later, gaat het spannende verhaal dat begon in “Fucking patriot” dan toch verder. Jigounov blijft dus de scenarist maar nu is Lamquet de tekenaar. Jigounov had zelf al een twintigtal pagina’s getekend maar gelukkig is ervoor gekozen om die ook te hertekenen, anders was de overgang te bruusk geweest. Lamquet heeft zijn eigen realistische stijl, maar alle personages, en dat zijn er nogal wat, blijven gelukkig herkenbaar. De stijlbreuk is duidelijk, maar minder groot dan in reeksen zoals Empire USA. Het verschil zit hem vooral in de andere inkleuring.

Na zoveel jaar is het aan te raden om eerst “Fucking patriot” te herlezen, al is er een samenvatting van wat er in het vorige deel gebeurde voorzien. Door de vele verwijzingen naar vorige delen is het aan te raden om niet alleen het vorige deel te herlezen, maar ook de rest van de reeks nog eens op te frissen. Maar voor deze reeks is dit zeker geen straf! Oplettende lezers hebben dan ook meteen door dat de mooie deerne op de cover Scala is, de huurmoordenares uit deel 9.
Tyler, de echte naam van Alfa, is op de vlucht. Hij wordt door de CIA gezocht omdat hij een verrader zou zijn. In het vorige deel is er namelijk een Russische Boeing neergehaald die op weg was naar New York. Het vliegtuig zou gekaapt geweest zijn en de kapers zouden een nucleaire bom bij zich hebben. Niets is echter minder waar, want eigenlijk speelde er een complot op een ander niveau. Door een ongelukkig toeval kreeg Alfa een cryptische mail toegespeeld die eigenlijk voor iemand anders was bedoeld. Maar die mail zorgt er wel voor dat de echte verraders de schuld in Tylers schoenen kunnen schuiven. Tyler kon echter ontsnappen en hij kan rekenen op de hulp van een oude vriend die hij weer op het rechte pad bracht. Ondertussen voert Sheena, Tylers vriendin en collega, haar eigen onderzoek en zijn de CIA, de FBI en Scala ook op zoek naar hem. Het spoor leidt naar Alaska, waar iedereen elkaar terugvindt. Dit zorgt natuurlijk voor de nodige actie!
Daarnaast blijven de Russen de zaak ook op de voet volgen. We weten wel dat Alfa onschuldig is aan het complot, maar door de interesse van de Russen zijn we toch niet zeker van de rol die Tyler in het volledige verhaal speelt.
Kortom, dit is weer een sterk deel in de reeks, die te lang heeft stilgelegen. Hopelijk is deze reeks weer gelanceerd met Lamquet als tekenaar, want deze spionagereeks heeft ons toch al enkele uren verblijd met spannende intriges en knap tekenwerk!



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.