stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Elke raaf pikt INT 1 Integrale uitgave


Er verschijnen veel strips, waaronder redelijk wat goeie, en soms krijg je een pareltje in je handen. 'Elke raaf pikt' is er zo een.

Na het meer dan uitstekende 'Het uitstel', is dit het tweede verhaal van Gibrat over de Duitse bezetting van Frankrijk tijdens WOII. In zekere zin kan je het zelfs een vervolg noemen, aangezien de hoofdpersonages uit beide strips zusters zijn. En dat de mannelijke hoofdrolspelers wel heel erg op elkaar lijken...

Den Duits heeft Frankrijk dus platgewalst, maar 'ze RĂ©sistance' blijft niet bij de pakken zitten. De Amerikaanders zijn geland en ze zullen snel Hitlers jongens uit het land schoppen. Maar de jonge en bevallige Jeanne heeft geen geluk. Ze is bij het verzet, maar werd opgepakt. Het ziet er niet al te goed uit voor haar. In de cel krijgt ze het gezelschap van Julien, een opportunistische dief. Een luchtalarm stelt hen in staat te ontsnappen aan de politie. Een vriend van Julien is bereid de twee met zijn boot buiten Parijs te loodsen en hen naar veiliger oorden te brengen. Geleidelijk aan groeien Julien en Jeanne naar elkaar toe.

Gibrat heeft een uitstekend 'liefde in tijden van oorlog'-verhaal afgeleverd. De Duitse bezetting zorgt voor een achtergrond van angst, waartegen een mooie romance kan openbloeien. Het verhaal is nergens te snel of te traag, en alle personages zijn van vlees en bloed. De Parijse bruggen en kanalen zorgen voor een bijwijlen idyllische achtergrond die in schril contrast staat met de oorlogssituatie. Verwacht geen spectaculaire actiescènes, de nadruk ligt op menselijke interactie. En ondanks dat Gibrat al eens graag scabreuze taferelen neerzet, blijft alles heel zedig. Waarmee ik niet gezegd heb dat Jeanne er niet verrukkelijk uitziet met haar korte witte sokjes en rode baret...

Verhaal en tekeningen zijn van een bijzonder hoog niveau. Een must voor elke boekenkast, deze 'Elke raaf pikt'.
Waarbij ik me afvraag, Dupuis, waar blijft de integrale van 'Het uitstel'?Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.