Recensie

De regelaar 4 666 I.A.


De regelaar is een wereld die ver van onze wereld verwijderd lijkt. Biapolis is een stad dat enerzijds futuristisch aanvoelt door de hoogbouw, de vliegende tv-schermen, de robots,.. maar anderzijds ook nog zeer sterk verouderd is: 19de eeuwse klederdracht, antieke wagens en victoriaanse architectuur. In deze stad is het leven hard. Het was nochtans ooit nobel begonnen. Na een ecologische ramp dat zowat de hele menselijke bevolking vernietigde, trok de mensheid zich terug naar enkele sterke steden. In deze steden veranderde het al vlug van' samen voor de heropbouw' tot een politieke beerput vol bedrog, leugens en moord. Als tegenbalans werd de groep 'regelaars' gevormd. Deze groep bestreed het kwaad door het uitvoeren van systematische politieke moorden als de politiekers te ver gingen.. en dit was legaal. Het volk had voor de laatste keer zijn stem laten horen. De regelaars moesten onafhankelijk en betrouwbaar zijn, maar een instelling met zo veel macht wordt op zijn beurt natuurlijk heel aantrekkelijk voor de verkeerde mensen. En al vlug sloop corruptie binnen in deze instelling. Enkelingen houden zich nog steeds aan de basiswaarden van de regelaars, maar andere regelaars nemen het niet zo nauw.

Aristide Nyx is een regelaar. Hij voert plichtsgetrouw de moordopdrachten van hogerhand uit. Maar op één van zijn acties krijgt hij kennis in handen dat alles in vraag stelt. Is hij nog wel bezig met rechtvaardigheid of zijn de opdrachten die hij krijgt niet te vertrouwen en afkomstig van corrupte meerderen? We volgen Aristide op zijn zoektocht naar waarheid. Al vlug blijkt er inderdaad meer aan de hand te zijn: professor Esculaap wil de volledige controle krijgen over de stad en maakt hiervoor gebruik van de regelaars. Langzaam aan wordt het ook duidelijk dat hij daarenboven de regelaars wil vervangen door robotten, die veel betrouwbaarder zijn voor een leider. En dit opent voor hem ook de weg naar massaregulering, een soort van massamoord, en geeft de macht over leven en dood in handen van de alleenheerser. Aristide is onsterfelijk ziek en misschien wel juist daardoor beslist hij om tegen de professor in te gaan. De vergaarde kennis dat de professor organen verkocht uit het instituut waar Aristide en zijn broer als kind geplaatst werden en waar zijn broer door een onnodige operatie stierf, zal wel geholpen hebben in het maken van deze beslissing. Hij staat niet alleen, Ambrosia en Hestia helpen hem. Deze twee regelaars kunnen elkaar niet uitstaan (en dat is zacht uitgedrukt) maar voorlopig hebben ze hun wederzijdse moordneigingen nog niet ten uitvoer kunnen brengen. Ondertussen zijn er ook nog presidentsverkiezingen en het ziet er goed uit voor de kandidaat van de professor. Kan de machtsovername door de professor nog gestopt worden?

http://www.planetebd.com/dynamicImages/album/page/large/71/album-page-large-7191.jpg

Met een echte rotvaart wordt dit verhaal vooruit geduwd. Nergens rust in zicht, steeds maar weer proberen de andere partij een hak te zetten of gewoon vermoorden als het even kan, natuurlijk. De tegenpartij laat zich echter niet doen en dus krijgen we de éne gewelddadige confrontatie na de andere. Het bloed vloeit rijkelijk, maar dit is dan ook het terrein van regelaars, wiens leven bestaat uit moord. Een harde wereld dat uiteindelijk over het lot van de bevolking zal beslissen. Het verhaal wordt sterk opgebouwd en heeft ondertussen een koortsig niveau bereikt. Het voelt aan alsof de ontknoping met rasse schreden nadert en je popelt om het te kennen. Hopelijk moeten we deze keer niet zo lang wachten op het volgende deel!

Deze combinatie van steam- en cyberpunk wordt prachtig uitgebeeld door Moreno. Hij combineert de juiste Victoriaanse invloed met een zeer sterke industriële, mechanische look. Deze stad oogt hierdoor zowel oud als nieuw, maar altijd grauw en hard. Perfect voor het verhaal dus.

In het kort: spannende punk.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.