Recensie

Attila... mijn geliefde 1 Lupa, de wolvin
2 De ijzeren poorten
3 De meester van de Donau
4 De gesel gods
5 Verbrande aarde
6 Rome zien... en sterven


In september van het jaar 449 aan de Donau wordt over een vredesverdrag tussen het Romeinse rijk en de grote khan Attila onderhandeld. De Romeinen zouden immers graag zijn veroveringstocht hier laten eindigen. Er wordt hem een lawine aan geschenken aangeboden: Perzische paarden, trekdieren, melkkoeien, schapen, goud, zilver, textiel, zadels... en een kooi met daarin de mysterieuze Lupa. Aanvankelijk is de veldheer niet geneigd de geschenken te aanvaarden want waarom zou hij, hij die onverslaanbaar is, zich voor zo'n luttele dingen tot stand laten brengen als hij ze zelf bijeen kan roven? Maar stilaan raakt hij geïntrigeerd door de Lupa...

Deze reeks, die uit totaal zes delen bestaat, bevat, zoals de meeste andere reeksen van Jean-Yves Mitton, veeltekenaar en -schrijver van bekende historische reeksen als Vae Victis!, De Barbaren en Quetzalcoatl, alle vaste ingrediënten uit het genre: actie, spanning, avontuur, grote veldslagen, intrigerende personages en uiteraard seks. Dat Attila zich duchtig in bed uitleefde als hij zich niet kon afreageren in veldslagen en plunderingen zullen we geweten hebben, dat staat vast. Maar gelukkig gaat deze reeks over meer.
In het eerste deel worden alle personages voorgesteld, maar Mitton diept hen slechts stukje bij beetje verder uit. Vooral wie de Lupa eigenlijk is, vanwaar ze komt en hoe het komt dat ze is wie ze is, ontdekken we maar samen met Attila, die steeds meer in de ban raakt van haar kunnen (zowel op strategisch vlak als in het bed). Zo erg dat hij er zich maar niet weet van weg te rukken, hoe graag hij ook zonder haar zou willen kunnen. Deze evolutie blijft de hele reeks door lopen, hetgeen toch wel een knap staaltje van planning doet vermoeden. De hele reeks lijkt goed gepland, want geen enkel deel is minder boeiend dan het vorige, er wordt een constant tempo aangehouden. Ook worden nog tot in het laatste deel nog belangrijke gebeurtenissen uit het verleden van de Lupa onthuld zodat ook daar een constante interesse blijft. De hele reeks blijft Attila ook één duidelijk doel voorop stellen: veroveren en richting Rome trekken. De grote veroveringsdrang die hij voelt heeft Mitton goed weten over te brengen in zijn scenario. Enkel in het laatste deel zit minder spanning omdat de uiteindelijke uitkomst van het verhaal al min of meer geweten is. Echte verrassingen zijn er niet meer en dat is een beetje jammer, want deze reeks had toch een sterkere ontknoping verdiend.
Ondanks Mitton's hoge werktempo is hij niet in staat om al zijn scenario's zelf te tekenen, dus deed hij voor deze reeks beroep op Franck Bonnet die een gelijkaardige stijl als we van zijn scenarist gewend zijn neerzet. De tekeningen zijn knap realistisch, gedetailleerd en behoorlijk gedocumenteerd. Toch lijkt het in het zesde en laatste album of zijn interesse in de reeks wat verminderd was, want de tekeningen zijn wat slordiger en minder gedetailleerd. Dat is toch wel spijtig, temeer daar het verhaal daar ook al wat zwakker is, maar bedroevend kan je het gelukkig niet noemen.
Al bij al een behoorlijke en zeer onderhoudende historische reeks die liefhebbers van het genre zeker zal bevallen.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.