stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Vito 1 De andere kant


Giuseppe reist anno 1947 Sicilië rond in een oude legerjeep om in verschillende dorpen filmvoorstellingen te geven. Cinema’s waren er immers nog nauwelijks en ook de televisie was verre van ingeburgerd. Op een dag neemt zijn leven een wending: hij krijgt een oude film in handen die lijkt te bulken van de schitterende special effects die die van Hollywood verre overtreffen. De centaur en faun die erop voorkomen lijken bijzonder levensecht. Zijn voorstellingen trekken dan ook de nodige toeschouwers. Daaronder ook een jonge knaap, Vito. Deze jongeman lijkt bijzonder aangetrokken tot de bewegende beelden...

De auteur creëerde met “Vito” een fantasieverhaal dat zich afspeelt in een reële, op onze werkelijkheid gebaseerde wereld en in een alternatief universum. Dit eerste album is echter nog niet van veel fantasieën doordrongen en speelt zich hoofdzakelijk af in een reële wereld met reële mensen. Niet dat dit voor ontgoochelingen zorgt. De manier waarop dit epos start is erg overtuigend. De lezer krijgt een geloofwaardige basis waarbij de hoofdpersonages voldoende uitgewerkt worden, zodat je je goed kan inleven. Tegelijkertijd worden de nodige elementen aangebracht om de nieuwsgierigheid te prikkelen.

Het verhaal van Stalner kan vele kanten uit. Is dit album slechts een introductie en volgt er nog veel meer? Of zal blijken dat met dit boek reeds een grote stap richting ontknoping is gezet? Ik vermoed het eerste. Feit is dat deze vertelling nog heel wat kanten uit kan. Het is zelfs niet zeker of de ingeslagen weg ook de definitieve teneur weergeeft van wat er ons nog te wachten staat. Spannend...

Scenarist én tekenaar zijn een en dezelfde persoon. En dat zie je hoe langer hoe minder, zeker bij werk van dit niveau. De tekeningen versterken de wereld van verwondering en ongeloof door hun ietwat wazige indruk. Achtergronden en personages vormen een mooi geheel en dragen er toe bij dat je je gemakkelijk vereenzelvigt met dit decor. Bovendien passen de warme en zachte kleuren perfect bij het zuiderse klimaat. Ook vermeldenswaardig: de vele en soms eigenzinnige camerastandpunten. Stalner gebruikt, zonder dat dit storend of overdadig overkomt, heel wat verschillende camerastandpunten die een verrijking vormen voor het geheel.

Besluit: dit eerste album van de reeks heeft me erg kunnen bekoren! Ik kijk vol verlangen uit naar het vervolg.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.