Recensie

Capricornus 15 New York
16 Close-up


Capricornus komt aan in New York en wordt er onverwachts opgewacht door Astor, zijn helper. Groot is de verbazing van de man die na een lange reis thuiskomt als blijkt dat grote delen van zijn thuisstad zijn verdwenen en de rest toch blijft zweven. De schuld van Capricornus, de Passagier of van de Stenen van de Apocalyps?
In de andere helft van de stad wordt de Passagier aangevallen door enkele beroepskillers. Ook het leven van Ash hangt -letterlijk en figuurlijk- aan een (zijden) draadje.
Zullen Capricornus en/of de Passagier een oplossing vinden en de stad in z’n eerdere staat kunnen herstellen? Een eenvoudige taak zal het alleszins niet zijn!
http://a3.mzstatic.com/us/r30/Publication4/v4/07/48/22/074822f5-8c15-8181-842c-98e954c506ef/IMG_8099.480x480-75.jpg
Van auteur Andreas, die onder andere Arq, Cromwell Stone en Rork creëerde, zijn we het onderhand gewoon dat hij de meest absurde hersenspinsels uit z’n brein tovert. De fantasie van de man lijkt wel eindeloos. Z’n tekenstijl is erg herkenbaar, z’n verhalen ook. Maar van eenheidsworst is er absoluut geen sprake. Zijn verhalen zijn erg divers, maar even vaak behoorlijk vergezocht.
Spelen met perspectieven en kleuren doet de tekenaar graag. Zo is het verschil tussen de 2 uit fase gebrachte delen van de stad onmiddellijk duidelijk doordat het ene deel van het verhaal volledig rood-oranje wordt ingekleurd. Dit brengt duidelijkheid, maar zorgt ook voor een substantieel andere sfeer die goed past bij het personage van de Passagier.
In dit album maakt hij gebruik van een soort rode-draad-gesprek dat zich onderaan de bladzijden afspeelt en schijnbaar losstaat van de gebeurtenissen die zich daarboven afspelen. Eigenlijk is dit maar een inleiding op het volgende deel en de volle betekenis dringt ook maar door in deel 16.
http://a3.mzstatic.com/us/r30/Publication6/v4/b5/dc/63/b5dc63af-7827-b133-baa9-2230a52dc298/IMG_8105.480x480-75.jpg
In dat deel 16 pakt de auteur het trouwens helemaal anders aan. In veel close-ups vertelt hij het verhaal van heel wat hoofdpersonages. De auteur zoomt letterlijk in op z’n personages, maar ook figuurlijk worden de karakters in close-up genomen. Ook enkele gebeurtenissen krijgen meer uitleg, zoals het ontstaan van de Mentors.
Ik zie dit deel vooral als een overgangsalbum naar de volgende delen. Echt veel gebeurt er niet, maar de zaken die plaatsvinden lijken belangrijk. Er zijn immers weer heel wat vragen opgeworpen waarvan we (hopelijk) een concrete verklaring zullen krijgen.
http://www.actuabd.com/IMG/jpg/capricorne.jpg
Uitgeverij Sherpa doet aan het begin van het boek een sterke belofte: ze beloven dat de gelimiteerde uitgave van 700 exemplaren niet in prijs zal zakken én dat eventueel onverkochte exemplaren zullen vernietigd worden. Zonder meer een sterke belofte die de (potentiële) kopers erg zullen waarderen. Nu maar hopen dat ze de eerste exemplaren niet te vroeg vernietigen zodat latere instappers zonder veel moeite en veel extra kosten toch kunnen overgaan tot de aanschaf van alle delen. ;-)
http://www.actuabd.com/IMG/jpg/Resize_of_double_planche.jpg
Besluit: New York en Close-up vormen een bevreemdend spektakel dat de liefhebbers van Andreas zeker zullen appreciëren. Zorg er echter wel voor dat je de eerdere nummers hebt gelezen om optimaal te genieten van deze albums! Voor wie nog niet aan de reeks begonnen is, kan ‘New York’ een goed proevertje vormen.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.