stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Elfen 1 Het krystal van de blauwe elfen
2 De eer van de boselfen


Over elfen is al heel wat lectuur verschenen. Deze wezens zijn over het algemeen stukken wijzer dan de mens (wat misschien niet erg moeilijk is), hebben zowat het eeuwige leven en leiden een eerder verborgen bestaan omdat ze opgejaagd worden door de mensen. In deze albums is het niet veel anders.

Beide reeds gepubliceerde albums bevatten een afgerond verhaal dat perfect afzonderlijk te lezen is. Er zijn geen personages of situaties die terugkomen. Wel is de wereld waarin alles zich afspeelt dezelfde. Gelijksoortige creaturen bevolken beide albums en de haat tussen mensen en elfen speelt telkens een belangrijke rol.

In het Krystal van de Blauwe Elfen wordt een heel havenstadje elfen uitgemoord. De elf Lanawyn en de mens Turin proberen deze tragedie op te helderen. Alles wijst in de richting van de Yren, een mensenclan waarvan de koning een grondige haat koestert tegenover de elfen. Op het zelfde moment gaat een jonge elf op zoek naar het Krystal, een magisch juweel, dat de elfen in staat moet stellen de oceaan te beheersen.

Jean-Luc Istin brengt een verrassend verhaal met enkele onverwachte wendingen die de spanning er tot het einde in houden. Het geheel is goed en doordacht opgebouwd en weet te boeien van begin tot einde. Bovendien weet de auteur met erg weinig woorden inzicht te geven in het universum waarin alles zich afspeelt. Reeds na een beperkt aantal bladzijden voel je je thuis tussen de elfen en voel je als het ware aan hoe de verhoudingen liggen tussen de protagonisten. Ongelooflijk hoe zo’n vrij uitgebreid en complex verhaal op 54 bladzijden een perfecte weergave krijgt!

En alsof dat nog niet genoeg is, is de cover van dit album al genoeg om om je te doen watertanden. Gelukkig wordt diezelfde kwaliteit van de tekeningen binnenin verder gezet. Duarte schotelt ons machtige en erg afwisselende beelden voor die, ook dank zij de erg diverse bladschikkingen en perspectieven, op geen enkel moment toelaten dat je je zou beginnen vervelen. Mooi, erg mooi...Zo’n debuut van een reeks stelt natuurlijk erg grote verwachtingen voor het vervolg. Ik kon er niet snel genoeg aan beginnen...

De boselfen uit het tweede album leven op gespannen voet met de mensheid. Die laatste vernielen immers de wouden uit hebzucht en drang naar meer geld. Hierdoor is iedere mens die de bossen van de woudgeesten betreedt, ten dode opgeschreven. Een groep orken die de stadstaat Eysine binnentrekt, maakt dat Llali, de dochter van de koning, toch een poging doet om de hulp van de elfen in te roepen. Beide volkeren hebben immers in lang verloren tijden een verdrag getekend. Maar of dat voldoende is om de elfen te mobiliseren is een heel andere vraag…
Het verhaal in dit tweede boek is al minstens even sterk als het eerste. Van bij het begin zijn actie en mysterie troef en dat blijft zo tot de laatste bladzijden. Ook ditmaal weet de scenarist, Nicolas Jarry, een beklijvend geheel samen te schrijven dat een totaal onverwachte wending meekrijgt.

Ondanks het feit dat de tekeningen ditmaal van een andere tekenaar komen, is de stijl erg gelijkend en herkenbaar. Je voelt wel aan dat iemand anders de pen hanteerde, maar dat is evenzeer te wijten aan de andere landschappen (bos i.p.v. water). Belangrijk blijft dat je je in de zelfde wereld waant als het eerste album, en dat is meer dan geslaagd! De keuze om dezelfde persoon te kiezen voor de inkleuring zal daar zeker een steentje toe bijgedragen hebben. Maar ook het tekenwerk zelf mag in kwaliteit niet teveel onderdoen voor het werk van Duarte natuurlijk. Maconi kwijt zich echter uitstekend van z’n werk en doet in niets onder voor z’n collega! Alweer genieten dus...

Besluit: ‘Elfen’ heeft mij enorm kunnen bekoren. Zowel de originele verhalen als het prachtige tekenwerk hebben me doen verlangen naar meer. Een absolute aanrader, zeker voor fantasy-liefhebbers!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.