Recensie

Dierenriem 12 De ervaring van de vissen
13 Het plan van de slangendrager


De laatste uit de sterrenbeelden van de reeks 'Dierenriem' is dan ook het meest intrigerende en belangrijkste sterrenbeeld van de hele reeks. Hoezo? Wel zelf geboren op 16 maart. Meer info heb je niet nodig om vorige zinsnede volmondig te beamen. :-)

Het verhaal 'De ervaring van de vissen' start met een diefstal van 12 Griekse goden in het Rijksmuseum van Amsterdam, en dit op onverklaarbare wijze.
Met een flashback keren we terug zes maanden voor de feiten in de hoofdstad van het Britse rijk. Franck Salmon zoekt contact met zijn oude vriendin en schrijfster Elena Satanik. Haar eerste roman verhaalt namelijk over die 12 gravures van de 12 goden die samen een magische kracht zouden kunnen opwekken. Je voelt de bui al een beetje hangen?
Ook Chiara is weer van de partij om het twaalfde en laatste krachtgevend sterrenbeeld afhandig te maken van zijn drager. Hierna zit haar opdracht er eindelijk op. Of toch niet?

http://s.scifi-universe.com/galeries/images-old/planches_bd/35573/zodiaque_t12_pl3.jpg

Het 13de en afsluitende deel 'Het plan van de slangendrager' geeft ons alle info waar we al twaalf delen op zitten te wachten. Hoe komen die dragers van de sterrenbeelden aan hun hanger? Wat is de kracht van het logo of van zijn drager? Wat zit er meer achter? Een sekte? Een geleerde? En vooral: waarom tracht Chiara om al deze beeltenissen in haar bezit te krijgen?
Maar het verhaal is zoveel meer dan een uitleg zelf. Alles wordt nu meer en meer duidelijk maar daar stopt het verhaal niet.
Een herlezing van de hele reeks zou wel eens situaties kunnen verduidelijken waar je bij eerste lezing gewoon over las. Dit staat dus op mijn to-do lijstje

http://s.scifi-universe.com/galeries/images-old/planches_bd/35677/plan_serpentaire_13pl3.jpg

12 tekenaars, 12 verhalen, 1 scenarist en niet één verhaal dat een uitschieter of een verwaarloosbaar deel is. Allemaal kunnen ze de lezer van begin tot einde boeien en blijf je bij elk deel met vragen over die onbeantwoord blijven. Wel dit is nu voorbij. Het is Corbeyran gelukt om de lezers mee te slepen in verhalen waar alles aanwezig was. Tot het laatste deel heeft hij het esoterische van alle verhalen kunnen verbergen. Net dat tipje oplichten om het dan snel weer toe te dekken en de verwachtingen hoog gespannen te houden. Wel het dertiende en laatste deel vervult deze verwachting prachtig.

Dit is in zijn totaliteit een top reeks. Hopelijk denkt men niet om deze melkkoe verder uit te melken. Beter als dit kan het niet meer worden.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.