stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Pandala - Dofus 3 Deel 3


Kungufu-verhalen waar een jonge leerling, meestal na de moord op z’n familie, wordt opgeleid tot meester in de gevechtskunst, zijn er met hopen. Bertrand Hottin heeft het zelfde uitgangspunt, met dat verschil dat er geen letter tekst aanwezig is in dit en de 2 voorgaande boeken. Je moet het verhaal dus volledig beleven door je onder te dompelen in de tekeningen van deze getalenteerde kunstenaar.

Het uitgangspunt van het verhaal is niet bijster origineel. Het begin van het epos speelt zich af op het eiland Pandala en zoals gezegd wordt de jonge Pandhravan na de moord op z’n familie opgeleid door een oude meester in gevechtskunsten. Hij moet een heel aantal voor de gewone sterveling onmogelijke en absurde oefeningen doorlopen, die we al regelmatig zagen opdagen in andere verhalen (en ook in andere media). Gelukkig blijft de auteur wel innoveren en is er in elk album wel iets nieuws te ontdekken. Zo ook in dit laatste deel.
Pandhravan leert een nieuwe kracht kennen en gebruiken die hem nog goed van pas zal komen. Op een bepaald moment krijgt hij een bericht van z’n goede vriend die in nood zit. Hij vertrekt meteen om hem ter hulp te schieten. Zijn reis brengt hem op verschillende locaties ver weg van thuis, met uiteenlopende volkeren waarvan er heel wat vijandig blijken te zijn. Z’n vaardigheden komen hem dus goed van pas...
http://www.otakia.com/wp-content/uploads/2011/06/Pandala_Tome_3_BD_Dofus_page_03.jpg
Een boek zonder tekst moet het wel hebben van de tekeningen, die zijn dan alles-bepalend! De auteur slaagt er goed in om de belangrijke zaken zonder woorden te laten doordringen en tot hun recht te laten komen. Soms moet je wel eens een stukje terugkijken om bepaalde details in je op te nemen, zodat alles toch nog duidelijk wordt, maar over het algemeen vormt dit geen probleem. Niemand die er iets op tegen kan hebben om prachtig tekenwerk wat langer te bekijken, toch?! Wat vooral opvalt is het contrast tussen de achtergrondschilderingen en de figuren op de voorgrond die sterk afgelijnd worden met een strakke zwarte lijn. Dit geeft een aparte ervaring die mij persoonlijk wel beviel. Voor een volledig eindoordeel over de grafische kant zou ik eerst de gedrukte versie van het boek moeten bekijken; het digitale exemplaar kan daar volgens mij immers niet aan tippen. Dit boek vraagt volgens mij om een grote, gedrukte versie! Daarom vind ik het wat raar dat de uitgever koos voor het kleine formaat. Maar goed, dat is dus slechts goed te beoordelen met het papieren exemplaar...

Besluit: Pandala biedt een bevreemdende ervaring, die het begrip ‘strip’ een nieuwe dimensie geeft.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.