stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Boerke 7 Prins Boerke


Voor dit album waarbij de protagonist voor de gelegenheid omgedoopt is tot ‘Prins Boerke’, putte Pieter De Poortere uit z’n kennis over sprookjes. Rode draad in het album is dat Prins Boerke op zoek (moet) gaan naar een geschikte levensgezel. Nu en dan zien we ook een poging van Hoerke om, in de rol van Sneeuwwitje, eenzelfde doel te bereiken. Eenvoudig blijkt dat niet, en al zeker niet als je zo dom of onhandig bent als ons hoofdpersonage. De zoektocht kent dan ook vaak een afloop die doet denken aan die andere komische reeks die nooit goed afloopt: ‘Game Over’.

De pagina-lange gags zijn vaak hilarisch. Het persoontje van Boerke is op alle vlakken subliem in z’n eenvoud. Zowel naar gedragingen -de protagonist laat zich vaak leiden door z’n primaire behoeften- als in weergave. De eenvoudige pennentrekken zijn ruim voldoende om gestalte te geven aan een uiterst onhandig persoontje als bovengenoemde.
De sterkte van dit album zit in het feit dat De Poortere veel verwijst naar bekende sprookjes zonder dat hij voorspelbaar wordt. Er zijn tal van andere elementen aanwezig die uit de actualiteit komen of behoren tot de algemene (sprookjes en sagen)kennis van de lezers. Hierdoor is het boek gezellig gevarieerd en kan het vlot uitgelezen worden zonder te vervelen. Wie, afgaand op zijn uiterlijk, denkt dat Boerke een braaf en vroom ventje is, zal zich hier en daar mispakken. Maar dat is iets waarover je niet moet treuren... ;-)

Besluit: niet voor niets ontving de auteur van in het begin een prijs voor best Nederlandstalige album van het jaar en verschijnt Boerke nog steeds in tal van bladen zoals Focus Knack en Fluide Glacial. De figuur van Boerke blijft top-entertainment!

Voor de fans wil ik nog even meegeven dat de auteur op 9 mei komt signeren in ‘Het Besloten Land’ in Leuven en op 24 mei komt signeren in stripwinkel ‘Boekenwolf’ te Kortrijk.

Iyo74

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.