Recensie

Philemon (HUM!) 4 De wilde piano


Philemon is een specialleke. Met logica geraak je hier niet ver. Of anders gezegd, we zijn terecht gekomen in een surrealistische wereld. In deze wereld betekenen de letters van de Atlantische Oceaan op een wereldbol, ook echt dat er eilanden zijn in die vorm in de oceaan. Alleen zijn die niet voor iedereen bereikbaar en geloven bijgevolg velen niet dat ze bestaan. Philemon, de hoofdrolspeler, heeft al wel ontdekt hoe er te geraken. Hij heeft ook reeds gemerkt dat op die eilanden enigszins bizarre, natuurkundige wetten heersen. Toch blijven de eilanden een aantrekkingskracht uitoefenen op hem.

http://multi-prises.fr/public/thomas/img022.jpg

Na zijn vorige avonturen op de eilanden, zit Philemon in dit deel toch een beetje in de put. Hij was immers gedwongen om Bartholomee achter te laten en dat wringt nu hij terug thuis is. Met zijn verhaal kan hij al niet bij zijn vader terecht, want deze vindt dat Philemon nogal aan het dromen is en zich best eens bezig houdt met de echte zaken des levens. Wanneer zijn oom Filistijn langskomt, vindt hij eindelijk iemand die hem wel gelooft en tevens veel van die geheimzinnige eilanden blijkt te kennen. Zijn oom kent daarenboven een nieuwe route naar deze eilanden en Philemon trekt er direct op uit om Bartholomee te vinden. De nieuwe weg er heen is enigszins raar, want hiervoor verkleint Filistijn onze Philemon en laat hem vallen op een wereldbol, aanwezig in de kamer, en dat tussen de letters N en A. Maar heel goed gemikt was het niet en Philemon stort neer in de oceaan en het stormt daar. In deze storm ontmoet hij een aantal vreemde figuren, die hem net ver genoeg meevoeren om op het eiland N te landen. Eenmaal daar, blijkt dat niemand over het gras mag wandelen of stuiteren, en heel dat eiland is één groot weiland. Philemon gaat dus al direct in overtreding en zijn straf bestaat uit een strijd in de arena met de wilde piano.

http://illustrations.zelkova.fr/blog/images/Philemon/piano_sauvage.jpg

Zoals ik al zei, met logica geraak je niet ver. Gelukkig, want hierdoor kan je geen enkele wending of twist zien aankomen en wordt je constant verrast. Ik geniet hier dan ook volop van. Voorspellen kan niet en daardoor onderga ik mee, met Philemon, wat hem allemaal overkomt. Samen met hem stel ik me vragen over hoe en waarom van al deze zaken en kan ik er geen genoeg van krijgen. De ontdekkingsreis langs al deze eilanden is ongemeen interessant en uitdagend. Ik heb dan ook volop bewondering voor de fantasie van de uitvinder van al deze nieuwe werelden, Fred. Een open geest en flexibiliteit zijn de grootste hulpmiddelen en moet je als lezer ook wel bezitten. Maar als je zoals ik, geniet van de verhalen van de grote ontdekkingsreizigers, ga je hier zeker van genieten. Fred verstaat de kunst om zijn fantasie op een vlotte en toegankelijke manier weer te geven. Hierdoor lijkt het ook allemaal te kunnen en wordt je meegesleurd in de bizarre situaties, zonder dat je het in de gaten hebt.

Naast dit hoofdverhaal zijn er nog twee kleinere verhalen opgenomen, die op hetzelfde surrealistisch elan verder gaan. Vervelen zal je je niet.

Ik doe het bijna nooit, maar toch eens een woordje over de uitgever. Geen professionele uitgever, maar het geleverde resultaat oogt wel zo en zit op een uistekend niveau: mooie hardcovers en goede kwaliteit van papier en print. Dit is met liefde gemaakt en daar wil ik Hum! voor bedanken. Deze verhalen van Fred verdienen zulke uitgaves en ik ben dan ook blij dit resultaat te zien.

In het kort: surrealistische ontdekkingsreizen.. aanrader.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.