Recensie

Voor een beetje geluk 1 Felix
2 Aurélien


1. Felix
2. Aurélien

Lente 1919. Soldaat Felix Castelan keert terug naar zijn geboortedorp. Hij is de enige van al zijn vrienden die de oorlog overleefd heeft. Alhoewel. Overleefd. De helft van zijn gelaat is verminkt door de inslag van een granaat. Om deze verschrikkelijke wonde te verbergen maakt hij gebruik van een masker.
Bij zijn terugkeer is het niet het ontvangst waar hij op gerekend had. Zijn zoon is niet alleen afstandelijk, zijn vrouw Esther heeft het meer dan moeilijk met de misvorming van het gelaat van Felix. Ook de misstap die ze heeft gedaan tijdens de afwezigheid van Felix bezorgd haar meer problemen dan Felix zelf.
Maar Felix begrijpt de situatie en laat de tijd de wonden helen tussen hem en zijn familie. Eén ding wil hij zeker doen: De belofte die hij aan zijn zoon heeft gedaan nakomen.
Tegen de achtergrond van deze tragedie is er een 'geestesgestoorde' die er niets beter op vind dan het vee van de boeren te vermoorden met één welgemikt schot door het voorhoofd. Om deze mysterieuze moorden op te lossen wordt er een politieagent van Parijs gedetacheerd die ook pluimen heeft gelaten in dezelfde oorlog. Agent Nivoix bijt zich vast in de hele situatie. Hoe hij het raadsel oplost maakt hem niet uit. Ook de dader niet. Als er maar iemand kan terechtgesteld worden.

http://www.actuabd.com/IMG/jpg/Sans_titre_1-29.jpg

Dit verhaal vol verrassende wendingen is een leuke strip om te lezen. Telkenmale men denkt dat men nu wel de situatie begrijpt is er weer een gebeurtenis die alles overhoop gooit. Het tragisch verhaal van Felix Castelan tegen de gruwelen van de eerste Wereldoorlog en de terugkeer naar zijn geboortedorp zijn dusdanig aangrijpend dat je medelijden krijgt met Felix. Ook zijn vrouw en kind spelen een zeer gevoelig spel met de man waardoor je je meer en meer gaat vereenzelvigen met de underdog.

http://www.histoire-pour-tous.fr/plugins/content/contentoptimizer/a27f9e21e824411f42de849efad1fb71a7aabbd1_215x332_Q75.jpeg

Laurent Galandon is dan ook een meester in het vertellen. We kennen zijn diepdroevige verhalen van strips als 'Bloemenschrift', 'Het vervloekte kind' en 'De wilde vlucht'. Elk op zich een pareltje om van te genieten en een traantje bij weg te pinken.
Van A. Dan (pseudoniem van Daniel alexandre) kennen we, behalve de twee delen van 'Tahya El-Djazaïr' (ook samen met Galandon) niet al te veel. Maar als we 'Tahya El-Djazaïr' vergelijken met 'Voor een beetje geluk', dan kan je niets anders dan beamen dat deze man een groot sprong voorwaarts heeft gemaakt. De tekeningen zijn soepel, levend, expressief, kortom: ze zijn af.

Deze strip kan men aanzien als een ware opklaring bij donkere hemel. Een fris, nieuw en meeslepend verhaal. Blij dat Saga besloot om de twee delen tegelijk uit te geven. Op hun site staat 'Voor een beetje geluk' ook aangemeld als integrale, reeds verschenen in 2014. The choice is yours!!!

http://www.bedetheque.com/media/Planches/PlancheA_155226.jpgDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.