stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Max Miller 2 De orde van de blauwe steen


Max en Eef zijn rustig aan het genieten van een welverdiende vakantie op een zeilbootje, wanneer Eef een verontrustend telefoontje krijgt. Haar vader en grootvader zijn verongelukt. Ze wil direct vertrekken en neemt hiervoor het snelste vervoermiddel dat ze kan vinden, de TGV. Ondertussen probeert Max, met de auto, huiswaarts te gaan. Als Eef thuiskomt, blijkt het jammer genoeg geen kwade droom te zijn en zijn haar familieleden dood. Haar broer, Pjotr, en zij proberen de begrafenis te regelen, maar er blijkt iets vreemd aan de hand. De erfenis, een kartonnen doos, is gegeerd door meer personen dan alleen de rechtmatige erfgenamen. En Pjotr lijkt daar wel iets van te weten.Uiteindelijk geeft Pjotr toe dat hun vader en grootvader de hoeders waren van de Blauwe Steen. Deze steen zou door Maria (de moeder van Jezus) gecreëerd zijn. Toen zij huilde, vielen haar tranen op een doodgewone steen, die vervolgens veranderde in een mooie aquamarijn. Deze steen werd door een zogezegde priesterorde vereerd en omdat deze steen zou beschermen tegen rampen, vroeg men geld in ruil aan de bevolking. Als ze niet genoeg betaalden, brak er ineens een brand uit of waren de waterputten ineens gevuld met giftig water… en dat was niet geheel toevallig, de priesters hielpen het noodlot maar al te graag. Het was dan ook eerder een criminele bende dan een priesterorde, maar ze konden hun spel lang volhouden. Uiteindelijk was er toch één man die de acties van zijn orde te ver vond gaan en de edelsteen stal. Hierdoor verloor de bende hun kern en viel het stil.. maar helemaal verdwijnen deden ze niet. Die man bekeerde zich volledig en werd een rechtschapen man die de steen in bescherming nam. Hij was de eerste hoeder. De vader van Eef en Pjotr was de laatste hoeder. Na zijn dood, moet Pjotr die taak overnemen, maar door de plotse dood heeft hij nooit een inwijding gehad en moet hij eerst nog op zoek naar de steen. Eef en Max, die ondertussen terug geraakt is, staan hem hierin bij.

Een eerder klassiek verhaal met de bijbehorende elementen zoals een snufje mysterie, heel wat detectivewerk en behoorlijk wat actie, en dat allemaal gekruid met de gekende tegenstelling tussen goed en kwaad. Klassiek, maar daarom niet minder leuk om te lezen. Het wordt heel vlot verteld en brengt de juiste elementen één voor één in stelling, zodat je niet kan wachten op het bevrijdende moment. De opbouw is solide.De tekenstijl lijkt op eerste zicht eerder simpel, maar de juiste hoeveelheid detail is overal voorzien. Het verhaal is immers een sneltrein die geen uitgebreide detaillering nodig heeft. Integendeel , het zou het ritme van het verhaal net teniet doen. Je bent al vlug meegesleept en de tekenstijl speelt hierin een passende ondersteunende rol.

In het kort: een half uurtje spanning.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.