stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Ambulance 13 3 De dappere mannen
4 Naamloze doden


We worden de laatste tijd gebombardeerd met strips over de Eerste Wereldoorlog. Je moet dan ook al ferm uit de hoek komen om ons nog omver te blazen. Als Patrick Cothias echter achter het kanon staat, gaat de interesse toch al wat de hoogte in omdat de man toch al een reputatie heeft als het om historische strips gaat.
Ongelofelijk maar waar: de man heeft een originele invalshoek gevonden die tot nog toe onderbelicht is gebleven. We volgen namelijk een groepje ambulanciers die in deze hel toch nog enige verlichting proberen te bieden. Daarnaast is het hoofdpersonage Louis-Charles Bouteloup van betere komaf. Zijn vader heeft een hoge graad in het leger zodat we ook eens zien hoe die hoge pieten omgaan met de hele situatie. Als je dan net een scène hebt gezien waarin zwarte soldaten op een glibberige berg recht op een Duits mitrailleursnest worden afgestuurd en recht de dood tegemoet lopen, is het nogal cru om de generaals te horen zeggen dat dit toch geen zo’n goede soldaten waren en dat een verlies tot 20% aan manschappen eigenlijk wel nog ingecalculeerd was. Dan zakt je broek af natuurlijk!

In de eerste cyclus (delen 1 & 2) raakte de jonge Bouteloup in de problemen doordat hij in ging tegen zijn directe overste. De krijgsraad dreigde, maar gelukkig voor Bouteloup kwam de jonge non Isabelle Deferlon voor hem tussenbeide. Zij moet dit helaas wel zwaar bekopen, want door haar Duitse afkomst wordt ze beschuldigd van spionage! Ondertussen is Bouteloup met zijn ambulance overgeplaatst naar Verdun waar de strijd weer in alle hevigheid losbarst. Daardoor kan hij niets doen voor Isabelle. Ondertussen is Louis-Charles' zuster verliefd geworden op Favre, die tegen diens zin in de eerste cyclus door Louis-Charles werd gered. Hij verloor wel een hand maar probeert nu weer carrière te maken als vliegtuigpiloot. Ook Emilie, die verliefd is op Louis-Charles, komt weer in beeld en raakt zelfs dichter bij haar geliefde door Marie Curie te helpen bij het ontwerpen van de “autochir”, de eerste ambulance met medische apparatuur.

Saga bracht van deze boeken ook per cyclus een integrale in harde kaft uit. Maar zeker die van de eerste cyclus is nu al niet meer te vinden. Gelukkig hebben ze de goede gewoonte om ook losse softcovers van hun reeksen in de markt te zetten, zodat het zeker geen probleem is om deze knappe reeks nog in huis te halen.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.