stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

De eeuw der schimmen 4 De hogepriesteres


In Latijns-Amerika wordt er een vreemde steen gevonden in een mijn. De uitbater van de mijn, baron d’Holbach, is meteen geïnteresseerd. Hij neemt vanuit Frankrijk het eerstvolgende schip om zelf de steen te gaan ophalen en later, te onderzoeken. Hij denkt dat wat die steen te bieden heeft, kan zorgen voor het bevrijden van de mensheid. Maar een verlicht man was in deze 18de eeuw nog de vijand van de machtshebbers en dan zeker van de kerk, die graag hun arme zieltjes onder hun bewind houden. Vermits ze merken dat de baron iets bijzonders op het spoor is, hij vertrekt immers spoorslags naar de andere kant van de wereld, sturen ze er een aantal mensen op uit om hem en zijn project, wat het ook moge zijn, tegen te houden. En zo komen we uit bij een aantal bekende figuren: Cylinia en Abeau (zie deze recensie). Broer en zus zijn ondertussen volwassen mensen geworden, maar willen zich nog steeds wreken op Weltman. Ze verdenken de baron er van om eigenlijk Weltman te zijn en dus gaan ze met veel plezier in op de opdracht van de kerk.

Ondertussen is al gebleken dat de steen er voor gezorgd heeft dat de vampiers steriel zijn geworden. De baron wil die steen dan ook gebruiken om de mensen uit de beïnvloedingssfeer van de vampiers te halen. En broer en zus gaan om de gehate Weltman, de baron, tegen te houden, een alliantie aan met de vampiers. De steen is dus gegeerd en vele partijen willen hun voordeel er mee doen.

Juist zoals bij andere reeksen in dit universum, is dit een complex spel van strategie. Iedereen probeert zijn eigen doel te bereiken en gaat daarvoor over lijken.. ook de verlichte baron. Ondanks alles, ben je dan ook nog niet zeker wie je nu moet steunen. De baron die de wereld wil verbeteren maar hier wel een moord begaat of broer en zus, die niet terugdeinzen van het gebruik van geweld of een gruwelijke list en uit zijn op macht. Hoe kies je tussen twee slechte opties? Maar net dat is zo fascinerend en houdt me gekluisterd aan de reeks. Het spel is bijgevolg uiterst entertainend om te volgen.Ook in deze reeks in het universum wordt er gebruik gemaakt van arcering om de schaduw weer te geven, maar toch heeft deze een minder zware ondertoon. De warme kleuren vormt een mooi tegengewicht voor deze schaduwlijntjes. Het avontuurlijke schaakspel alsook de aanwezigheid van het verlichte gedachtegoed zetten zich af tegen zwaarmoedigheid en dat wordt perfect aangevoeld met de inkleuring.

In het kort: heel leuke reeks en aanvulling in het universumDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.