Recensie

Aquablue 14 Standard-island


De spanningen tussen de inheemsen en de aardlingen op Aquablue lopen hoger en hoger op. De aanwezige aardbewoners voelen zich onveilig en trekken muren op rond hun dorpen, zelfs al belemmeren ze hierdoor de toegang tot heilige plaatsen voor de inheemse bevolking. In deel 13 was er al een geheime fabriek ontdekt in het hoge noorden. En ook nu vinden de grote lobby’s achterpoortjes om het kolonisatieverbod te omzeilen: toeristen. De Standard-island, een enorm luxe-cruiseschip, vaart rond op Aquablue. Het gigantische schip biedt onderdak aan enkele duizenden toeristen, wiens attitude boekdelen spreekt over hun houding ten opzichte van Aquablue.

Maar er is verzet. Een groep autochtonen verovert in ware ‘Under Siege’-stijl het schip. Gelukkig voor hen is de kok de eerste die eraan gaat. Ze eisen het vertrek van alle aardbewoners, en zullen elke dag 5 aardlingen executeren als hun eisen niet ingewilligd worden. (Niet) toevallig bevindt Nao zich op de Standard Island. Maar zijn deze piraten wel autochtonen? Hun actiepatroon lijkt wel verdacht militair geïnspireerd…

Dit deel biedt heel wat actie (executies en piraterij), maar ook de interrelationele aspecten tussen mensen en autochtonen worden belicht. Met andere woorden, de aspecten die al van in het begin van de reeks aanwezig zijn en die de reeks ook groot gemaakt hebben. Maar de grote ster is toch het tekenwerk. Reno gebruikt 3D-modellen om bijvoorbeeld (ruimte)schepen en landschappen te tekenen. En dat is meer dan geslaagd te noemen. Kijk maar eens naar het de beginplaat, of de basis op het pakijs op plaat 11. Ik denk niet dat een traditionele methode dergelijk gedetailleerd resultaat zou opleveren. Bovendien past deze methode, die veeleer uit de gaming-wereld komt, perfect bij een SF-omgeving. Bovendien zorgen de modellen voor een grotere consistentie in het tekenwerk.

De switch van tekenaar én scenarist heeft ons tot nu toe allesbehalve teleurgesteld. Aquablue lijkt eindelijk weer aan te knopen met de kwaliteit van de eerste delen. Hopelijk zetten Reno en Hautière hun uitstekende werk verder.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.