Recensie

Kruistocht 8 De laatste adem


Gauthier van Vlaanderen, de nomade, de man die het kruis afwierp maar de Heer trouw blijft dienen, staat waarschijnlijk voor z’n grootste uitdaging tot nu toe: het doden van de Qua’dj, de demon die rondwaart in de woestijnen rond Hiërus Alem en die de alles verwoestende en dodende woestijnwind Simoen Dja beheerst. Gautier moet er Jebel Tarr, de stad van de flagellanten of geselbroeders, voor betreden en dit ook overleven. De gevaren die hij daar treft zijn erg divers en de kans op succes eerder klein...
http://www.bedetheque.com/media/Planches/PlancheA_225965.jpg
Voor wie de reeks niet kent: Dufaux maakt dankbaar gebruik van legenden uit het Midden Oosten om die te verweven met een bestaande historische context, namelijk die van de kruistochten. Hij drijft de confrontatie tussen de 2 culturen ten top en toont hoe manipulaties van en door enkele machtige en gewiekste heren een oorlog teweeg kunnen brengen. Hierbij schuwt hij het gebruik van demonen, enkele magische elementen en heroïsche krijgers niet. Voor de een zal dit net de sterkte van de reeks vormen, voor de andere de zwakte. Smaken verschillen!

Met dit achtste deel is ook de tweede cyclus van vier delen afgerond. De reeks kan me nog steeds bekoren, ondanks dat ik me niet helemaal van de indruk kan ontdoen dat hier en daar te snel over de ontknoping werd gegaan en Dufaux net iets teveel naar de gemakkelijkste weg heeft gegrepen in het oplossen van problemen die de protagonisten tegenkomen. Misschien door plaatsgebrek? Als lezer blijf je gelukkig niet achter met een hele resem onbeantwoorde vragen en weet je dit verhaal op een deftige manier afgerond.
Dit wil niet zeggen dat er geen derde cyclus kan komen. Als die er komt (waar ik eigenlijk niet aan twijfel), zal de imposante figuur van Lusignan, die bij dit album de cover siert (nu ja, siert…) hoogstwaarschijnlijk een prominente plaats in het verhaal innemen. In tegenstelling tot wat de cover doet vermoeden, is dit hier niet echt het geval, hoewel zijn acties wel ingrijpende gebeurtenissen doen plaatsvinden.
http://static.skynetblogs.be/media/149064/30986180.jpg
De tekeningen van Philippe Xavier zijn gedetailleerd waar ze dat moeten zijn en blijven vaag als dat gepermitteerd is. Je twijfelt er geen moment aan dat de man goed gedocumenteerd is en voor zowel klederdracht als achtergronden heel wat opzoekingswerk heeft verricht; dat merk je gewoon aan de details die authenticiteit uitademen. Maar ik ben natuurlijk geen kenner van de geschiedenis der kruistochten...

Besluit: ik blijf ‘Kruistocht’ een boeiende reeks vinden, mede door het uitstekende tekenwerk. Dit deel heeft me niet ontgoocheld en bood de nodige antwoorden, maar ik had er opsommige momenten toch net iets meer van verwacht.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.