Recensie

Suske en Wiske familiestripboek 18 Familieboek


Wat een klepper van een boek, deze familieboek. Maar liefst 240 pagina's. Dit betekent dan ook veel inhoud met name 3 verhalen uit de reguliere reeks: De spokenjagers, De lieve Lilleham en De edele elfen alsook een verhaal van de junior Suske en Wiske, Het geheim van Sinterklaas, en een kleine duik in de wereld van Schanulleke.

De spokenjagers.. die oudere verhalen zijn toch meestal een warm weerzien en ook deze keer was dat niet anders. Jerom wordt aangenomen als butler op een kasteel, maar dat kasteel heeft nogal een slechte reputatie. Vreemde geluiden en aardschokken (of toch iets wat daar op lijkt) bevestigen deze reputatie. Het kan dan ook niet anders of er wordt op onderzoek getrokken en de spoken die alle problemen veroorzaken zijn wel zeer hardnekkig en vervelend. Genoeg motivatie om de spoken te vangen.

De lieve Lilleham.. ook bij deze herlezing viel deze een beetje tegen. Wiske laat zich door een mooiprater verleiden en trekt mee bij hem naar zijn land. Bij Suske valt dit enorm zwaar, waardoor hij zwaar ziek wordt. Gaat het lampje branden bij Wiske voor het te laat is en ziet ze wie Lilleham echt is? Kan Suske toch nog krachten verzamelen om Wiske te helpen?
Zowel Suske als Wiske worden net iets te extreem in hun gedrag: Wiske die weggaat met haar nieuw vriendje zonder enige boe of bah. Ze laat zich volledig leiden en zo ken ik haar niet. Ook Suske is net iets te veel uit het lood geslagen terwijl ik juist actie verwacht van hem. Neen, het klopt gevoelsmatig nog steeds niet helemaal.

De edele elfen.. Suske komt in contact met de elfenwereld en leert daar dat ze bedreigd worden. Hun woonplaats wordt vernietigd door een aantal mensen. Al vlug blijkt dat die mensen wraak willen nemen op de elfen, want zij zouden hun schapen stelen. Het zijn echter de trollen die dat doen en dat kan Suske natuurlijk niet aanzien. Een fantastisch verhaal waarbij een onrecht moet rechtgezet worden.

Junior Suske en Wiske, Het geheim van Sinterklaas.. een heel verhaal rond de junior hoofdrolspelers en hun persoonlijke ontmoeting met Sinterklaas. Ze komen terecht in zijn werkplaats en maken dan een hoop plezier en lossen onderweg nog een sabotage-poging op. Dit zit goed in elkaar en het was een aangename vaststelling om te zien dat de twee karakters al een volledig verhaal kunnen dragen.

Met andere woorden, er is voor elk wat wils in dit boek. Het is dan ook terecht getiteld familieboek. Iedereen vindt hier wel zijn gading.

In het kort: veel waar voor uw geld.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.