stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Arsene Schrauwen 1 Arsène Schrauwen


Arséne Schrauwen, grootvader van de auteur, is het hoofdpersonage in deze klepper van een strip... niet geheel verbazingwekkend daar dit de titel ook was. Toch is dat niet geheel de waarheid. De grootvader is immers fictief en zijn avontuur evenzeer.
De jonge Arsène vertrekt naar de kolonie om mee een utopische stad op poten te zetten. We bevinden ons op het einde van de jaren '40 en dus wordt er gereisd met de boot. Hoewel dit slechts een zeer kort stukje van de strip is, zegt dit al heel veel over het karakter van Arsène. Hij heeft schrik van de overtocht, je weet maar nooit welke verdachte sujets er op zo een boot vertoeven. Zijn angst wordt er niet beter op als hij naar de sterke verhalen over de kolonie begint te luisteren. Dat karaktertrekje blijft de hele strip door hier en daar terug komen. Het is al wel duidelijk dat er best kan gelachen worden tijdens dit verhaal. De kleine kantjes van de mens worden hier heerlijk belachelijk gemaakt.

http://libapp.img.dl.ienglish.com/api/libappresources/books/ipad/previewimageslarge/682-4-regular-1.jpg

Toch mag ik niet zeggen dat dit een strip met alleen maar grappen is, want er zit wel wat meer in dit verhaal dan dat. Ik wil niet al te veel weggeven, maar de arrogantie van de blanken in de kolonie bijvoorbeeld geven zo af en toe een wrang gevoel. Er zit dus ook wel wat bijt in deze strip, wat er meteen voor zorgt dat deze strip een heel afwisselend scala aan gevoelens losweekt. Desalniettemin, is dit geen zwartgallige strip maar blijft het gevoel toch overheersend positief en leuk.

http://www.stripspeciaalzaak.be/beelden/Besprekingen_2015/ArseneSchrauwen_PR.jpg

In ieder geval, het verhaal begint pas echt wanneer Arsène in de kolonie aankomt en alles niet zo vlot verloopt als verwacht. De kracht van verwezenlijking (het doen) is niet zo groot als de kracht van het woord (een grote mond), en dan spreken we nog niet van de complicaties door de liefde. Tja, het is een avontuur, hé. Geweldig leuk om te lezen, te meer daar de auteur de gave heeft om met zijn tekenstijl en inkleuring zo veel meer te verbeelden dan op eerste zicht aanwezig lijkt. De kleuren (blauw en rood) geven al eens een verstikkende hitte aan, maar even verder zijn ze dan weer equivalent voor dag en nacht en daarna... Ook de vormen van de platen veranderen en ook dat heeft betekenis. Dit is prachtig in elkaar gestoken, alles heeft een reden en juist daardoor krijgt het geheel een veel grotere impact.

In het kort: dit is verdomd goed.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.