stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Het veelbewogen leven van Teresia van Avila 1 Het veelbewogen leven van Teresia van Avila


Espee Het veel bewogen leven van Teresia van Avila is een strip van Clair Bretecher. Zij is beter bekend van haar 'de gefrustreerden' strips. Het veel bewogen leven van Teresia van Avila gaat over de non Teresa Sanchez de Cepeda y Ahumada. Ze heeft echt bestaan, het was een non die in 1614 zalig en in 1622 heilig verklaard is.
Het verhaal speelt zich af in de 16e eeuw. Non Teresia reist, met nog twee nonnen, stad en land af om mensen raad te geven en geld los te peuteren bij jan en alleman voor allerlei kerkelijke zaken. En onderhandelen dat kan ze. Ze is daar bedrevener in dan menig man.

Ik vind dit een hele grappige strip.
In de 16e eeuwse wereld van Bretecher worden termen gebruikt die in de huidige tijd modern zijn. Zo blijkt al snel dat Teresia lijdt aan psychosomatische aandoeningen. Ook beheerst Teresia de bankentaal zo goed dat menig bankier uit de huidige tijd daar jaloers op kan zijn. Als ze bid of filosofeerd stijgt ze omhoog. En zo zijn er nog meer grappigheden.

Bretechers tekenwerk is karikaturaal. Dit versterkt het komische element in het verhaal. Het geloof wordt flink op de hak genomen.
Een aanrader dus voor vooral niet gelovigen. Teresia van Avila op Ratatouille TVDit is een recensie van een gebruiker.