stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Blake en Mortimer 4 Het geheim van de grote pyramide, Deel 1


Dit is een verhaal in twee delen.
Professor Mortimer gaan in Egypte op vakantie. Daar gaat hij op bezoek bij zijn goede vriend en collega professor Ahmed Rassim. Deze laat hem zijn nieuwste ontdekkingen zijn. Hij laat een blok kalksteen zien met ingewikkelde schrifttekens er op. Het gaat over de geheime kamer van Horus. Niemand weet waar deze zich bevindt. Ook hebben ze twee stukken van een papyrus rol gevonden met informatie over de kamer van Horus. De assistent van Rassim is deze aan het vertalen. Mortimer’s nieuwsgierigheid is gewekt en hij gaat mee helpen met de zoektocht.
Als een stuk van de papyrus rol wordt gestolen en de assistent van Rassim niet te vertrouwen blijkt wordt de zoektocht een stuk moeilijker en gevaarlijker.

In het eerste deel van het verhaal staat Mortimer er praktisch alleen voor. Pas aan het eind van dit deel schakelt hij Blake in. Wanneer Blake aan het eind van deel één dood geschoten wordt en zijn lijk verdwijnt lijkt het er op dat Mortimer er weer alleen voor komt te staan.

Edgar P. Jacobs is een Belgische tekenaar/scenarist die voor zowel de tekeningen als het verhaal gezorgd. Hij zet een spannend verhaal neer. Wel wordt er veel uitgelegd over het oude Egypte, maar dit vertraagt het verhaal niet. Het maakt het er juist interessanter op. Het is ook een leuke manier om nog wat bij te leren.

Jacobs maakte in 1943 de science fiction strip de U-straal. Hij werd opgemerkt door Herge, die hem vroeg mee te werken aan zijn Kuifje strips. Zowel Herge als Jacobs tekenden in de Klare Lijn stijl. Maar waar Herge zijn karikaturale personages in een realistische setting neer zette maakte Jacobs zowel zijn personages als decor realistisch. Jacobs was één van de eerste tekenaars die gewelddadige actiescènes in zijn strips verwerkten. Dit was, vooral in de jaren 50, vernieuwend. Jacobs hield ook van films. Zijn plaatjes zijn dan ook vaak als camerashots getekend.

Hoewel ik niet zo van de Klare Lijn stijl hou zijn de verhalen die Jacobs schrijft zo boeiend dat ik toch heb besloten meer strips van Jacobs te gaan verzamelen. Le Lombard Blake en Mortimer op Ratatouille TVDit is een recensie van een gebruiker.