stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
Philemon is terug in de 'normale' wereld, thuis bij zijn vader Hector. Maar Philemon zou Philemon niet zijn mocht hij niet trachten om zijn beste vriend, mijnheer Bartolomee, terug te brengen naar zijn eigen land A. Samen met zijn oom Filistijn zullen ze daar bijna in slagen. Een rits in de wereld openen is genoeg om Bartolomee terug te katapulteren naar A. Maar laat dan Hector opduiken en in zijn stuntelige stijl struikelen, vallen en verdwijnen in de wereld onder de ritssluiting. Het vervelende is dat je nooit tweemaal via dezelfde weg kan gaan. De rits sluit zicht dus achter Hector en Philemon, Bartolomee en Filistijn moeten een ander oplossing zoeken om Hector terug te brengen. Ondertussen is Hector terecht gekomen op het eiland van de souffleurs. Honderden gebruikelijke kastjes, zoals je ze vroeger op elk respectabel podium zag, bevolken dit eiland. De Hoeder der Souffleurs, de enige die er toch iet of wat normaal uit ziet, aanschouwt Hector als de opper-regisseur, de inspecteur-generaal van alle herders-regisseurs.
Dit absurd surrealistisch verhaal is de stempel van niemand minder dan Fred (Fredéric Othon Theodore Aristidès (dit om even duidelijk te maken waarom hij koos voor de korte naam Fred)). Dit in combinatie met zijn grafische stijl maken dat Philemon een unicum in zijn genre is. Ik kan niet zo één twee drie een andere strip opnoemen die ook maar lichtelijk in de buurt komt van Freds creatie.
Ok, de tekeningen en het verhaal zijn wat gedateerd en niet iedereen zal de weg vinden naar dit genre humor, het is en blijft lovend dat uitgeverij Hum! volhard in den boze en toch zinnens is om de hele reeks, in de mate van het mogelijke, chronologisch uit te brengen. Enig in zijn soort want ook al zijn er heel wat van Freds strips in PEP verschenen, uitgegeven werden ze op de meest bizarre manier. Door elkaar geschud, delen weglatend, oud en nieuw materiaal in een volume persen en dies meer.
Deze mooie uitgave is dan ook meer dan de moeite om in je stripkast te hebben (eerst lezen natuurlijk) en als je ze allemaal hebt dan zullen de ruggen de woorden 'Atlantische Oceaan' (weliswaar zonder spatie) vormen. 'De wereld van de letters waarin Philemon zijn avonturen beleeft.'
En om alles nog wat meer klasse te geven: voor de intekenaars was er een ex-libris van Marissa Delbressine (Ward). Op 150 exemplaren.
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.