Recensie

Aan de rand van de wereld 2 De odyssee van Sir Ernest Schackleton, deel 2


In het vorige deel kwam vooral aan bod hoe Shackleton zijn schip in het ijs kwam vast te zitten en hoe ze het uiteindelijk moesten overgeven aan de natuurelementen. De beproeving van het overleven in deze ijzige omstandigheden met beperkte middelen begon toen. Maar nu moeten ze een stapje verder zetten. De enige manier om uit Antarctica te ontsnappen is zelf een uitweg zoeken en dus start de trektocht. Maar ook hier loopt er van alles mis: beperkte rantsoenen, bevroren lichaamsdelen en een uitzichtloze situatie. Het lijkt wel of elke stap hen brengt van de drop in de regen... telkens als je denkt dat het niet erger kan, kan dat wel. Dit leidt er uiteindelijk toe dat Shackleton beslist een deel van zijn bemanning achter te laten en met een zeer beperkt groepje op zoek te gaan naar hulp.

http://2.bp.blogspot.com/-YrvtQT4y3hQ/Ujf6SBQak9I/AAAAAAAAA9I/2SNod1KeBFE/s1600/999209_10201233164004784_1365832640_n.jpg

De mannen die achter gelaten zijn, worden geconfronteerd met hoop en wanhoop want dit is echt wel een zeer zware gok maar tevens ook de enige resterende mogelijkheid. De groep die vertrekt, heeft dan weer een verpletterende verantwoordelijkheid: zij beslissen over het leven en de dood van al hun makkers. Het wordt dan ook een echte, verbeten strijd tot het einde: hoe ver kan je een menselijk lichaam op de proef stellen? Behoorlijk ver, zo blijkt. Deze laatste, bijna gruwelijke etappe is wat de legende van Shackleton in het leven heeft geroepen en het is meer dan verdiend. Alle lof aan deze mannen om dit te presteren ondanks alle obstakels... hoedje af.

http://4.bp.blogspot.com/-wdylsAlNRqU/UbAx7rJXu0I/AAAAAAAAA7c/qrZh1icdDkM/s1600/913809_10200396308203912_316516649_o.jpg

De krachttoer lijkt op een epos maar dit is niet mythisch, dit is echt gebeurd en hier zeer mooi en treffend weergegeven. Je wordt geconfronteerd met de frustratie rond de slinkende voorraad, met de brutale koude en de gevolgen ervan. Het gebeurt vlak voor je neus en je kan er dus niet omheen. De overheersende kleuren blauw en grijs benadrukken de omstandigheden eens te meer. Dit is geen warm verhaal maar een extreem overlevingstocht en dat voel je tot in je kleine teen. Dit is prachtig gedaan.

In het kort: een tweeluik om te koesteren.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.