Recensie

Agent 327 (Uitgeverij M/L) 20 De Daddy Vinci code


Mijn favoriete geheim agent is niet Bond, James Bond, maar wel Hendrik Ijzenbroot, beter bekend als Agent 327. Deze humoristische reeks van Martin Lodewijk teistert al bijna een halve eeuw de lachspieren van striplezend Nederland en in mindere mate Vlaanderen.

Het is dan ook een op en top Hollandse strip over een Nederlandse geheim agent . De knipoogjes en verwijzingen naar de Nederlandse maatschappij zijn dan ook schering en inslag, en zeer divers. Of het nu over voetbal gaat, of gesluierde dames.

Soms is het voor een Vlaming net iets minder parate kennis. Huilende geheim agenten die naar herhalingen van de 10000 meter in Vancouver kijken? Ah ja, Sven Kramer, begreep ik een dag later pas.

In dit 20ste dossier neemt 327 de handschoen op tegen de mafia wanneer deze zijn favoriete ijssalonuitbater, Daddy Vinci, ontvoert. De achtervolging leidt ons naar het zuiden van Frankrijk en Schouwen-Duiveland.

De tekenstijl van Lodewijk is vlot en toegankelijk, zoals het bij een humoristische reeks hoort. Af en toe wordt een foto in het verhaal verwerkt.

http://www.stripspeciaalzaak.be/beelden/Besprekingen_2015/Agent327-20_PR.jpg

De humor is altijd aanwezig. Hierbij maakt Lodewijk ook dankbaar gebruik van running gags: elk album begint met 327 die vermomd op kantoor komt en sakkert “Wat een geheim agent al niet moet doen om incognito op kantoor te komen”. De op onkosten beknibbelende chef, Olga Lawina met haar 2 euh opvallende attributen, portier Willemse, Barend en Carl Sorge, ze zijn allemaal weer van de partij. Een ijsjeszaak aan zee en een motel zijn, wat dacht U, van de firma Habraken. Er wotdt nog steeds gekeken naar de soap Slechte tijden, klote tijden.

Een leuk nieuw personage is Agent 010. Zijn taak om de dossiers te beheren mag hij voor eens laten varen om “een echte opdracht in het veld”. Zijn looks zijn duidelijk geïnspireerd op deze van de échte beheerder van de dossiers van Agent 327. Wie dat is kan makkelijk worden gevonden op het archiefkaartje dat elk album (dossier) beëindigt. Op de afbeelding is het de man links.

http://static.nrc.nl/images/w1280/3004csagent327 b.jpg

Wie (nog) niet vertrouwd is met deze sympathieke geheim agent kan ik alleen maar aanraden zich naar een stripspeciaalzaak te begeven, Habraken of zo. Dat is alles wat een stripliefhebber moet doen om al dan niet incognito van deze humor te genieten.
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.