stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
De barbaren staan aan de grens van Iolcus. Koning Midas gaat naar het orakel van Delphi om te vragen wat hij moet doen om tot een overwinning te komen. Zij zegt dat de invallers verdreven worden mits de één die twee is, de zwarte bok met één poot op de koninklijke tent plaatst. Erg helder is dit niet echt, maar de kinderen van de Argonauten bieden hun hulp aan. De Argonauten waren een groot aantal Griekse helden die een tocht ondernemen om het gulden vlies, de schapenvacht van de god Chrysomallos, terug te halen. Jason en Castor en Pollux waren enkele van die helden. Ze komen ook in dit verhaal voor. De andere ‚Argonautjes’ zijn: de zoon van Hercules die net als zijn vader erg sterk is, maar hij wil lief zijn voor iedereen. De dochter van Atlanta, zij probeert haar pijl en boog meester te worden, maar dat lukt nog niet echt. De zoon van Idas, hij kan goed overweg met zijn speer en Hermes die razend snel is. Verder komt Achillis in dit verhaal voor. Te pas en te onpas blesseert hij zijn hiel.
Het scenario is van Lo Hartog van Banda. Hij volgde de tekenacademie in Den Haag, maar na de oorlog volgde hij een opleiding verzekeringswiskunde. Toch koos hij voor een carrière als schrijver. In 1952 schreef hij zijn eerste werk voor de televisie. Het was een kerstverhaal voor de VPRO. Hij won hier de publieksprijs van De Telegraaf mee. Verder schreef hij scenario’s voor de Toonder Studio’s. Na twee jaar voor een reclamebureau gewerkt te hebben schrijft hij scenario’s voor ‚Iris’ en ‚De Flintstones’. Verder schreef hij voor ‚Pep’ en voor de strip ‚Grote Pyr’. Voor ‚Sjors’ schreef hij ‚Arad en Maya’ en voor ‚Tina’ ‚Patty’ en ‚De twee van Oldenhoek’. ‚Ambrosius’ is ook van zijn hand. Hij schreef ook voor televisie de kinderseries ‚Ti-ta-tovenaar’ en ‚De Astronautjes’ en ‚De Berenboot’. Toen ‚Asterix’ en ‚Lucky Luke’ schrijver Goscinny overleed schreef hij een ‚Asterix’ verhaal. ‚Asterix’ tekenaar Uderzo was hier niet blij mee en verbood het. Hij schreef wel voor tekenaar Morris drie ‚Lucky Luke’ verhalen. In 1975 won hij de Stripschapprijs. Voor zijn dood schreef hij o.a. een musical, een bioscoopfilm en een nieuwe ‚Ti-ta-tovenaar’ televisieserie.
Dit Argonautjes album is getekend door Dick Matena. Net als Hartog van Banda heeft hij gewerkt voor de Toonder Studio’s. Hier tekende hij aan ‚Tom Poes’ en ‚Panda’ strips. In 1968 verscheen de eerste strip van zijn eigen hand in ‚Pep’. Ook met Hartog van Banda maakte hij ‚Ridder Roodhart’. Matena scheef ook zelf scenario’s. Zo schreef hij voor ‚Macaroni’s’ en ‚Blook’. Later tekende en schreef hij de strip ‚Grote Pyr’. Later werd deze opgevolgd door ‚Kleine Pier’ dat in de ‚Eppo’ verscheen. Matena schreef ook voor ‚Storm’ en onder pseudoniem Dick Richards voor de strip ‚De Partners’. In 1977 tekende Matena de realistische strip ‚Virl’ voor ‚Mickey Maandblad’. Hiermee krijgt hij een volwassener publiek. Ook werden zijn strips uitgegeven in het buitenland. Begin jaren 80 maakt hij in Spanje de strips ‚Het Web’ en ‚De Prediker’. Op scenario’s van Martin Lodewijk maakt Matena vanaf ’96 drie spin-off verhalen van ‚Storm’. In eerste instantie deed hij dit onder pseudoniem John Kelly. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met strips maken van literatuur. In 1986 kreeg hij de Stripschapsprijs voor zijn hele oeuvre en in 2003 kreeg hij de Bronzen Adhemar voor zijn hele oeuvre.
Dan nu even terug naar dit album. Ik vind dit een heel leuk en humoristisch verhaal. Ik heb vaak hard op om de grappen moeten lachen. Ook vind ik het leuk getekend. Het exemplaar wat ik op het waterlooplein heb gekocht is helemaal stuk gelezen. Ik ga zeker op zoek naar een gaaf exemplaar en naar de andere vier delen.