Recensie

Dracula (Hermann) 1 Vlad de Spietser
2 Bram Stoker
3 Transsylvani


Genre 1: historische biografie
Genre 2: literaire biografie
Genre 3: griezelverhaal

Door middel van een striptrilogie wordt niet alleen het ontstaan van een van de beroemdste romanfiguren volledig doorgelicht, maar ook geprobeerd de fascinatie voor deze fictieve persoonlijkheid, met de zoveelste variant van het oorspronkelijke verhaal, opnieuw tot uitdrukking te brengen. De schrijver is drie keer Hermanns zoon, die even zoveel keren gebruik maakt van een andere tekenaar. Ik moet zeggen dat ik geen spijt heb gehad van de aanschaf.

Om de geschiedenis rond Vlad de spietser te reconstrueren beschikt men in feite over te weinig feiten om een leesbaar verhaal te schrijven. Men moet wel gebruik maken van verdichtsels om een realistisch en levend beeld op te roepen. De schrijver heeft dit gedaan zonder de geschiedenis geweld aan te doen en gewezen op het gebruik van verdacht materiaal. Iemand die niets van Vlad de spietser afweet, krijgt een boeiend verhaal met prachtige tekeningen voorgeschoteld.

Het tweede deel acht ik duidelijk het best geslaagd. Het merkwaardige leven van Bram Stoker wordt droog verteld, maar tegelijk verhelderd en opgesierd met verwijzingen naar zijn beroemde boek. Letterlijke citaten worden gebruikt om gebeurtenissen uit Stokers leven te verduidelijken of om te tonen hoe zijn persoon in het boek is terug te vinden. Ik zeg niet dat dit de eerste keer is, maar de manier waarop het in deze strip is gedaan, is buitengewoon van sfeer. De tekeningen, de inkleuring en de belettering passen prachtig bij de tekst. Ik heb ooit op de televisie een goede biografie van Bram Stoker gezien, maar deze strip wint het qua intensiteit.

Het laatste deel viel me wat tegen. De tekeningen zijn goed (hoewel minder dan van vader Huppen), het verhaal wordt vlot verteld, maar het is gewoon niet origineel genoeg. Er zijn al zoveel Draculaverhalen verschenen, vooral op het witte doek, dat het gaat vervelen als je niet met een echt nieuwe wending komt. De vaste ingrediƫnten zijn voor mij in ieder geval niet voldoende.

Het drieluik als geheel heeft voor de stripliefhebber kwaliteit genoeg om van te genieten.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.