stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Asterix (Parodie) 1 Asterix en de kernsentrale


De titel zegt het al, dit album gaat over een kerncentrale die de Romeinen in het dorp van Asterix willen bouwen. Asterix, Obelix en de dorpsgenoten zijn het daar uiteraard niet mee eens. Er wordt dan ook heel wat toverdrank gedronken en geknokt in dit album.

Dit vind ik een hele geslaagde Asterix parodie. Dit album is uitgegeven in 1979. Kernenergie was toen een hot item. De voorstanders vertelden dat het een schone energievorm was. In tegenstelling tot kolencentrales is er geen luchtvervuiling. Het kernafval zou veilig worden opgeslagen en we zouden later wel een manier vinden om het onschadelijk te maken. In 1979 hadden we in Nederland vier kerncentrales. In 1960 en 1961 werden er twee kleine kerncentrales voor onderzoek en medisch gebruik in Petten gebouwd. (Deze zijn nu nog in gebruik en mogen nog tot 2024 gebruikt worden.) In 1969 werd er één in Dodewaard gebouwd. (Deze werd in 1997 gesloten en sloop staat in 2045 gepland). En in 1973 werd er één in Borssele in gebruik genomen.
Men was niet alleen bezorgd om de opslag van het afval, maar er was ook vrees voor een ongeval en de radioactiviteit die daarbij vrij zou kunnen komen. Dit zijn ook de redenen waarom Asterix en zijn dorpsgenoten geen kerncentrale in hun dorp willen. Deze bezorgdheid is terecht gebleken. Denk aan het ongeval in Tsjernobyl in 1986. Daar is het tot op heden nog steeds radioactief. Denk aan meer recent, in 2011, Fukushima. Het is daar nog steeds niet veilig om vis uit de zee te eten.

Deze strip werd in 2012 weer even heel actueel. Er was sprake van de bouw van een nieuwe kerncentrale in Borssele. Maar door de economische crisis werd afgezien van dit plan. Is de economische crisis toch nog ergens goed voor.

Graag had ik wat meer verteld over de makers van deze strip, maar het is niet bekend wie dit album gemaakt hebben. Wel is er een kleine tip op pagina 42 gegeven. Er staat een foto van twee mannen in een plaatje. Zijn dit de twee makers? Zijn het wel Nederlanders of Belgen? Dit album is namelijk ook in het Duits en Spaans verschenen.
Het enige wat ik nog kan melden is dat dit album is samengesteld uit plaatjes uit de bestaande Asterix albums die tot dan toe verschenen zijn.

Asterix op Ratatouille TVDit is een recensie van een gebruiker.