stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
Niets is voor altijd. En dus is ook Jerommeke geëvolueerd als gouden stuntman tot J.Rom. Het klinkt wat stoerder. Morotari heet nu ook de Force.
En toch is het gegeven niet echt veranderd: J. trekt nog steeds ten strijde tegen het onrecht, hierbij gebruik makend van zijn bovenmenselijke kracht.
In tegenstelling tot de reeks met de groene covers uit mijn jeugd is het verhaal hier niet afhaspelbaar in 28 pagina's . Een uitgesponnen intrige vergt wat meer, er zijn in dit geval 3 albums nodig.
Dit album is het afsluitende deel van de cyclus. J zit in een ruimtegevangenis waar ook Mantis zit. Uiteraard kunnen beiden ontsnappen en wordt het gevecht op aarde hervat. J. geniet de steun van Pi en Amanda, en even komt ook professor Barabas in beeld.
Het verhaal is veel flitsender dan pakweg een halve eeuw geleden. Ook grafisch duidelijk geen herkauwen van oud leesvoer. Tekeningen, bladindelingen, hoeken van waaruit we als lezer kijken,... Het is allemaal veel moderner. En het doelpubliek lijkt me ook geëvolueerd want het geheel is niet meer voor kinderen uit de lagere school.
De invloed van US comics is duidelijk te voelen, terwijl de vroegere versie van Jerom een schoolvoorbeeld van "brave Vlaamse strip" was.
Niet dat ik dat afkeur, eerder het tegendeel is waar. Het is goed dat die evolutie er is, in zekere zin zelfs interessant te noemen.
Globaal is deze J.Rom, oftewel Jerommeke new style, een eigentijdse, vlot leesbare strip. De eerste cyclus is afgerond en eindigt met een opening voor volgende verhalen. Laat maar komen!
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.