stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

De advocaat 1 Juridische spelletjes


http://i.imgur.com/R9OrzXu.jpg

Zijn naam is Leopold Sully Darmon en hij gaat door het leven als advocaat. Niet zomaar een advocaat, maar eentje die het opneemt voor de verdrukten in de maatschappij waaronder daklozen, slachtoffers van discriminatie en gedwongen huwelijken. Telkens hij een zaak wint draait de media om hem heen. Velen verwijten hem mediageil te zijn. Iets wat hij ten stelligste ontkent, deze permanente aandacht komt uitsluitend zijn firma ten goede. Reclame is wat hij nodig heeft, ondanks de gewonnen zaken is zijn cliënteel niet echt kapitaalkrachtig waardoor zijn advocatenkantoor er financieel niet goed voor staat. Gelukkig is er zijn trouwe secretaresse Gaëlle die hem door dik en dun steunt. Samen met Branka een speurneus die de handel en wandel van zijn cliënten natrekt zijn zij de steunpilaren van de firma. Toch sleept deze succesrijke meester in de rechten heel wat morele bagage met zich mee. Zijn moeder is een gokverslaafde en verkoopt al wat los en vast zit in haar appartement. Ooit was zij gehuwd met een man uit Kameroen. Uit dit huwelijk werd Leopold geboren. Ondertussen heeft Leopold zijn vader de rug toegekeerd omwille van het feit dat zijn vader gevangenen folterde tijdens de Kameroense burgeroorlog. Tevens heeft hij een geheime gesluierde vriendin. Vreemd voor een man die radicaal tegen iedere vorm van vrouwendiscriminatie ingaat. Omwille van zijn succes en afkomst wordt hij op de voet gevolgd door Poljak een onderzoeksjournalist die biografieën van bekende persoonlijkheden verspreid via het internet. Hij is een speurhond die zich niet makkelijk laat afschepen en diep in Leopolds handel en wandel duikt. Iets waarvoor hij niets en niemand ontziet. Tussen de coulissen door wordt Leopold benaderd door één van zijn klanten wiens ex-vrouw beschuldigd wordt door een vereniging van oud-gevangenen uit Irak. Deze vereniging diende klacht in tegen haar wegens misdaden tegen de mensheid. Als Leopold contact met de beklaagde opneemt in de gevangenis ontkent ze de feiten niet maar beschuldigd ze haar tweelingzus van deze misdaden. Waarna Leopold de feiten gaat natrekken in Bagdad. Eens terug van zijn missie drukt Poljak hem met de neus op enkele heikele feiten waardoor de twijfel toeslaat.


http://i.imgur.com/fVMSbWb.jpg

Scenaristen Laurent Galandon en Frank Giroud gaan er meteen tegenaan. Bij hen geen oeverloze rechtszaken en pleidooien maar tempo, tempo en nog eens tempo. Ze zetten meteen alle hoofdpersonen op een rij met al hun problemen en onhebbelijkheden. Tonen hoe een geslaagd advocaat met open ogen in de voor hem gespannen valstrik trapt waardoor hij kans maakt om zijn geloofwaardigheid te verliezen. De tekeningen van Frederic Volante missen iets aan kracht, maar kunnen toch door de beugel. Het is soms wel even wennen aan hoe hoe zijn pagina's uitwerkt. Maar al bij al kunnen we speken van een uitermate geslaagd album. Hopelijk laat het vervolg niet al te lang op zich wachten. WG.

http://i.imgur.com/WoDL00B.jpg

Dit is een recensie van een gebruiker.