Recensie

The White People 1 The White People


De meeste stripverhalen zijn nogal rechttoe-rechtaan. Je leest het album, klaar. Als het album deel uit maakt van een cyclus kan je de afzonderlijke delen best in hun geheel lezen om niets te missen. Je kan het verhaal spannend vinden, of aangrijpend. Het kan je emotioneel raken, doen huiveren, een brede glimlach om je lippen smeden. De verscheidenheid is groot.

Af en toe zijn er ook auteurs of reeksen die een grotere inspanning vragen. Het werk van Andreas valt daar onder. Je houdt ervan of je vindt het maar niks, een tussenweg is er niet.

Nog een stap verder gaat Ibrahim R. Ineke. “Wie?” vraagt U zich ongetwijfeld af. Ineke is een 39-jarige Hagenees. Hij debuteert met The White People, uitgegeven door Sherpa.

Waarover gaat het? Dat is niet in 1 2 3 uit te leggen, en of ik het wel allemaal begrijp is ook nog maar de vraag. Ik waag een poging.

De titel refereert aan een verhaal van de Welshman Arthur Machen, iets meer dan 100 jaar geleden gepubliceerd. Dit staat gelukkig zo vermeld in het album van Ineke. Ook Machen was me onbekend. Het blijkt een schrijver te zijn van horrorverhalen. Het Witte Volkje is een verwijzing naar elfen, nymfen en andersoortige boswezens waar de Keltische literatuur van doordrongen is.

De cover van het album toont een silhouet. Het lijkt in de eerste plaats op een vrouwenfiguur die we langs achter bekekijken, waardoor we enkel zicht hebben op haar gesluierd hoofd waarrond juwelen hangen. Het blijkt echter om de minaret van de Al Guyushi moskee in Caïro te gaan.

http://1.bp.blogspot.com/-n9QHI52JfWE/Vcs5g7AS3JI/AAAAAAAAAlc/OVsH2UdGNqk/s1600/TheWhitePeople.jpg

Ten slotte is er als aanwijzing nog het voorwoord van Amelia Ishmael. Zij begint met iets wat we wel allemaal kunnen duiden: de witte mars in 1996, ten tijde van de Dutrouxaffaire.

Verder lezend in het voorwoord wordt Ineke zelf geciteerd. Hij zegt dat, terwijl Machen vond dat Het Witte Volkje een voormenselijke vorm van leven waren, een soort geweldadige immorele dwergen, hijzelf meent dat die geweldadige immorele dwergen niemand anders zijn dan wijzelf.

Hiermee gewapend ging ik aan de slag. Maar zelfs dan bleef het moeilijk om dit werk volledig te doorgronden.

Het werk gaat over goed en kwaad, licht en duisternis, de beide kanten die in ieders persoonlijkheid aanwezig zijn. Kinderen die spelen in een bos, een mysterieus huis waarin een angstig kind wordt opgesloten terwijl het mensen hoort praten, een dialoog tussen 2 volwassen mannen bij een afgebrand huis. Losse flarden die je zelf tot 1 geheel kan vormen.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ef/b3/30/efb330d23400cfb96121a0cac16bcbf2.jpg

Het zet ons op weg na te denken over de relativiteit van goed en kwaad, en over het feit dat in elk van ons toch ook een duister kantje steekt. Zoek ik het te ver wanneer ik in de cover ook een verwijzing zie naar de angstpsychose die in het westen heerst met betrekking tot fundamentalisten?

Ineke gebruikt pentekeningen en xerografische technieken. Hij manipuleert illustraties om er nieuwe mee te maken. Alles heeft zijn belang, niets is zonder bedoeling.

Dat maakt het lezen van dit album dan ook tot een niet-evidente bezigheid. Meer dan een klassiek stripverhaal is het een kunstwerk. Je kan het op 5 minuten uit hebben, maar dan heb je niet meer gedaan dan even doorbladeren, plaatjes kijken. Wie zich de moeite getroost in confrontatie te gaan met de kunstenaar zal het album meerdere keren ter hand nemen, telkens op zoek gaand naar een bijkomend element ter verduidelijking.

Sherpa geeft dit album in een beperkte oplage van 500 exemplaren uit. Het voorwoord en de spaarzaam gebruikte tekst zijn in het Engels. Op enkele pagina’s na is het werk volledig in zwartwit gehouden. De gekleurde pagina’s zijn trouwens een volledige herneming van de eerste paar pagina’s.

Het is dus geen alledaags stripverhaal. Enkel geschikt voor durvers en zoekers. Een werk waarover ik graag met anderen van gedachten zou wisselen.


Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.