Recensie

Albert & Co S1 De dikke Albert

Filip van België 2 Frituur Belgique


Charel Cambré is momenteel omni-tegenwoordig. De ene reeks na de andere wordt op ons losgelaten. Is hij niet bezig met Amoras dan duikt hij op bij Suske en Wiske, tovert nog even een nieuwe reeks uit zijn toverhoed, namelijk Pinanti United dat ook verschijnt bij Strip2000 en vloert hij het koningshuis nog even met Albert & Co en Filip van België. Waar de man de tijd blijft halen is me een raadsel maar vermoedelijk gebruikt hij de teletijd-machine van Barabas om regelmatig eens in het verleden te duiken en wat nieuws op papier te zetten.
http://a2.mzstatic.com/eu/r30/Purple/v4/96/e9/aa/96e9aa59-dcde-b188-c6a5-4e65dfeb7176/screen480x480.jpeg
Met De Dikke Albert krijgen we oude wijn in nieuwe zakken. Het beste van Albert & Co, gebundeld in een 80 pagina dik epistel; De beste grappen? Wel dat hangt af van persoon tot persoon. Je kan wel aan de hand van deze tekeningen de evolutie van de tekenstijl van Charel volgen. Vooral de schikking van de pagina's onderging een grote metamorfose. Waar hij in het begin koos voor 6 tot 8 plaatjes per pagina zie je dat daarna meer en meer evolueren naar 9 à 10 plaatjes waardoor je je grap verfijnder kan vertellen. Met Albert & Co veegt hij dan ook de vloer aan met het hele koningshuis, de Belgische politiek, het BV-landschap en zelfs daarbuiten. De grappen zijn bijwijlen goed, soms op het randje van zeer goed maar door den band genomen nogal voorstelbaar.
http://is5.mzstatic.com/image/thumb/Publication/v4/ed/b6/a1/edb6a1d6-3c41-7e1a-1871-792b776dcf43/AlbertPage26.png/480x480bb-85.jpg
Voor Filip van België gaat hij identiek dezelfde toer op. Ook deze maal moet iedereen door de mallemolen, niemand heeft het recht om gespaard te worden. De typische figuurtjes worden hierbij nog karikaturaler voorgesteld. Filip als kneusje van de familie, Laurent, de rokkenjager, in zijn snelle bolide, Albert als de verwarde sufbol, Mathilde als het domme wicht en Paola... Ja, als zichzelf, de autoritaire bitch, dus. Bij Filip van België is het overduidelijk dat alle personages in de vingers van Cambré zitten en dat hij niet echt meer moet nadenken hoe deze te positioneren ten opzichte van de gag. De humor is dan wel gelijkaardig aan Albert & Co maar toch wat vlotter, wat verrassender, wat origineler. Het Belgische koningshuis is dan ook de place to be om deze absurde humor op te enten. Is er op deze aardkloot een groter stuk ongeregeld te vinden dan de Van Habsburgers? Och ja, een kanshebber is misschien net ten noorden van ons te vinden.
http://www.stripelmagazine.be/wp-content/uploads/2013/07/filipenco1.jpgDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.