stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

De advocaat 1 Juridische spelletjes


Als de naam van Frank Giroud op de cover staat is mijn nieuwsgierigheid al vlug gewekt, hij schreef al een aardig bibliografie samen van reeksen die ik meestal goed kon smaken. Hij werkt deze keer samen met Laurent Galandon, die de laatste jaren toch ook al een aardig palmares samen schreef. Ze schotelen ons een juridische thriller voor die zich afspeelt in Frankrijk, maar ons tot in Irak leidt!
Leopold Sully-Darmon, alias “LSD”, is een jonge, sociaal geëngageerde advocaat met Afrikaanse roots. Daardoor is hij wel mediageniek, hij let erg op zijn imago en kiest zijn zaken goed uit, maar doordat hij vooral klanten uit de zelfkant van de maatschappij heeft is hij niet rijk.

Zelf is hij ook geen ongeschreven blad, er is dan ook een journalist Poljak die zijn verleden uitpluist en op vreemde dingen botst: hoe komt het dat Leopold vloeiend Arabisch spreekt? Hij pleit tegen moslimextremisme, maar lijkt wel een vrouw te verbergen die altijd een nikab draagt! Als hij dan de verdediging opneemt van Zeinab Zaïdi lijkt hij zich te verbranden. De vrouw wordt namelijk beschuldigd van misdaden tegen de mensheid, die ze gepleegd zou hebben in een gevangenis in Irak. Hij trekt dan ook naar daar om haar onschuld te bewijzen, maar lijkt zich in een wespennest te storten als hij, zonder dat hij het doorheeft langs alle kanten wordt gemanipuleerd!
Gelukkig kan hij rekenen op Gaëlle, zijn secretaresse en Branka, een speurneus. Die twee jonge vrouwen helpen hem meer dan eens uit de penarie.

Enige nadeel aan deze nieuwe reeks zijn de tekeningen van Frederic Volante. Het is zijn eerste strip die vertaald wordt.
Natuurlijk wordt er welveel gepraat in deze advocatenreeks, dus is het extra moeilijk als tekenaar om indruk te maken met “pratende hoofden”, maar er zijn tekenaars die dan toch origineel uit de hoek kunnen komen door met perspectieven te werken. Door de vele pratende hoofden wordt er dus ook veel ingezoomd op die hoofden, dan doet de tekenstijl me wat denken aan Juszkezak, dan trekt Volante goed zijn streng, maar als er wat meer uitgezoomd wordt zijn de figuren al vlug redelijk wazig. Ook de achtergronden zijn soms nogal kaal.

Maar laat dit zeker geen belemmering zijn om deze nieuwe reeks een kans te geven, want de intrige van het verhaal neemt je al vlug op sleeptouw.
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.